Bavette
Bavette

Bavette

Je hebt bavette misschien al leren kennen op vakantie in Frankrijk; daar weten ze namelijk allang dat de bavette een van de lekkerste stukjes rundvlees is! Wij laten je kennismaken met deze opper-biefstuk.

Wat is bavette?

Wat is bavette?

Bavette is rundvlees en wordt ook wel vanglap of vinkelap genoemd, of flank steak in het Engels. Het wordt gesneden uit het dikste deel van de ‘vang’ van het rund: het stuk tussen bil en borst in. Dit deel van het dier beweegt veel, waardoor het vlees wat steviger is.

Bavette marineren: hoe breng je het vlees op smaak?

Hoewel bavette van zichzelf al veel smaak heeft, kun je het vlees marineren. Kies bijvoorbeeld voor een kruidig mengsel van knoflook, olie, limoen, sinaasappel, komijn en chili of voor een rodewijnmarinade. Je kunt er ook voor kiezen het simpel te houden en de bavette voor het serveren op smaak te brengen met versgemalen peper en zout.

Bavette marineren: hoe breng je het vlees op smaak?
Bavette bereiden en bakken: hoe doe je dat?

Bavette bereiden en bakken: hoe doe je dat?

Je kunt bavette bakken in een koekenpan, grillen in een grillpan of op de barbecue, of het vlees sous-vide garen. Laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen. Voor de meest gangbare bereiding, in een koekenpan, verhit je een klontje roomboter en bak je de bavette 4 minuten aan op hoog vuur. Keer halverwege en bak nog 3 minuten op middelhoog vuur, of tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 56 °C (medium rare). Dat meet je met een keukenthermometer. Haal het vlees uit de pan, leg op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie 8 minuten rusten. Zo blijft het vlees sappiger. Deze tijden gelden voor een bavette van gemiddelde dikte (2,5 tot 3,5 cm). Is het vlees dunner of dikker, dan verandert de baktijd. Bavette kun je het beste dun snijden – dwars op de richting van de draden die je in het vlees ziet lopen.

Van plan om lekker buiten te koken? Bekijk dan hier onze BBQ deals.

Bavette-tagliata met Pecorino Romano en pistache

Bavette-tagliata met Pecorino Romano en pistache

Ingrediënten

6 personen

1

AH Excellent bavette rollade

45 g

gepelde ongezouten pistachenoten

50 g

rucola

75 g

Pecorino Romano

2 el

cremaceto classico

  1. Neem de bavette rollade uit de verpakking en laat deze 1 uur op kamertemperatuur komen. Bereid de bavette rollade volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Hak de pistachenoten grof. Verhit een pan zonder olie of boter en rooster de noten op middelhoog vuur in ca. 3 min. goudbruin.
  3. Snijd de bavette met een scherp mes in dunne plakken. Verdeel de rucola over een platte schaal. Verdeel de gesneden bavette in een strook over de rucola. Schaaf met een dunschiller de Pecorino in krullen erover. Garneer met de cremaceto en pistache.