Granaatappel
Granaatappel

Granaatappel

De sappige pitten van de granaatappel geven zich niet zomaar prijs. Maar: je moeite wordt beloond! Bestrooi salades, couscous en stoofgerechten rijkelijk met deze frisse, zoetzure pitjes en waan je in het Midden-Oosten.

Granaatappel snijden, pellen, schillen en openen: hoe doe je dat?

Granaatappel snijden, pellen, schillen en openen: hoe doe je dat?

Snijd de steel aan de bovenkant van de granaatappel eruit. Maak met een mes vanaf de bovenkant parten, maar snijd de granaatappel niet helemaal door. Nu kun je de parten gemakkelijk uit elkaar trekken. Haal met je vingers de granaatappelpitjes eruit en vang ze op in een bakje.

Granaatappel ontpitten: hoe werkt het?

Net als veel andere noten, zijn hazelnoten een belangrijke bron van voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine E en vitamine B1. Er zit in noten veel onverzadigd vet, dat bijdraagt aan het verlagen van het LDL-cholesterol van het bloed. Daarnaast beschermen ongezouten noten tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Om deze redenen zijn noten, en dus ook hazelnoten, opgenomen in de Schijf van Vijf. Een handje ongebrande hazelnoten per dag is daarom heel gezond!

Granaatappel ontpitten: hoe werkt het?
Granaatappel: bewaren, invriezen en opwarmen?

Granaatappel: bewaren, invriezen en opwarmen?

Let er bij het kopen van granaatappels op dat ze glanzend zijn en zwaar aanvoelen – dan zijn ze het sappigst. Rijpe granaatappels blijven ongeveer 2 weken goed op kamertemperatuur. De pitjes kun je invriezen: in de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.

Rijkgevulde pompoen met linzen, paddenstoelen & granaatappel

Rijkgevulde pompoen met linzen, paddenstoelen & granaatappel

Ingrediënten

2 personen

1

AH Biologisch pompoen

1½ el

milde olijfolie

100 g

biologische groene linzen

5 g

verse salie

½

granaatappel

1 teen

knoflook

150 g

paddenstoelentrio

60 g

hummus naturel

25 g

biologische waterkers

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • sateprikker

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder het kroontje van de pompoen en halveer 'm horizontaal, zodat je 2 helften van gelijke grootte hebt die stabiel kunnen liggen. Verwijder met een lepel de pitten en draderige binnenkant en besprenkel de snijkanten elk met een ½ el olie en bestrooi met peper en eventueel zout.
  2. Rooster op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar boven ca. 40 min. in het midden van de oven. Controleer na 30 min. elke 5 min. of de pompoen gaar is door met een satéprikker in het vruchtvlees te prikken. Gaat deze er gemakkelijk uit, dan is de pompoen gaar.
  3. Kook ondertussen de linzen in water met 1 takje salie (per 2 personen) en eventueel zout in 20 min. beetgaar. Giet af, verwijder de salie en laat uitlekken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Leg de halve granaatappel met de snijkant naar beneden losjes in je hand. Tik boven een kom met een pollepel op de vrucht, zodat de pitjes in de kom vallen.
  5. Snijd de knoflook en de rest van de salieblaadjes fijn. Scheur de grote paddenstoelen in stukken. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de knoflook, salie en paddenstoelen 4 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de linzen met de hummus.
  6. Vul de pompoenhelften met het linzenmengsel en verdeel de paddenstoelen en granaatappelpitjes erover.
  7. Leg op elk bord 1 gevulde pompoenhelft en leg de helft van de waterkers eromheen.

Granaatappel recepten