Stoofperen
Stoofperen

Stoofperen

Zeg je ‘klassieker, dan zeg je ‘stoofperen’. Heerlijk zoet in rodewijnsiroop gegaard of extra kruidig bereid met kruidnagel of steranijs. Met deze smaakvolle peertjes zit je sowieso goed!

Wat zijn stoofperen?

Wat zijn stoofperen?

Stoofperen is een gerecht van gestoofde peertjes die gekookt worden in rode wijn of port. De harde peertjes worden een aantal uur op laag vuur gekookt zodat ze zacht en sappig worden. Er is even wat geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat! Stoofpeertjes combineren goed met kruiden als kaneel en kruidnagel of steranijs en worden vaak geserveerd als bijgerecht of als nagerecht.

Welke peren voor stoofperen?

Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood. Naast de Gieser Wildemans zijn er nog genoeg andere peren waar je uit kunt kiezen: de Saint Rémy, de Zoete Brederode, de Winterrietpeer en de Kleipeer (Winterjan).

Welke peren voor stoofperen?
Welke wijn voor stoofperen?

Welke wijn voor stoofperen?

In de klassieke bereiding van stoofperen worden de peertjes gekookt in een soepele rode wijn. Je kunt er ook voor kiezen om stoofperen in lichtzoete witte wijn te koken. Ze kleuren dan niet rood, maar krijgen een blanke kleur. Stoofpeertjes kunnen naast wijn ook gekookt worden in port en bessensap. Bessensap is een goed alternatief voor kinderen en zwangere vrouwen.

Hoe bewaar je stoofperen?

Rauwe stoofperen kun je enkele weken op een koele, donkere plek bewaren. Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.

Hoe bewaar je stoofperen?
Stoofperen maken

Stoofperen maken

Ingrediënten

4 personen

1

citroen

750 ml

droge witte wijn

100 g

kristalsuiker

1 tl

kurkuma

500 ml

water

12

Gieser Wildeman stoofperen

400 ml

rode port

50 g

bruine suiker

100 ml

bietensap

1 el

maizena

Dit heb je nodig

  • satéprikker 20 cm

  1. Pers de citroen uit. Doe het citroensap in een grote pan. Voeg de wijn, suiker, kurkuma en het water toe en breng aan de kook.
  2. Schil ondertussen de peren met een dunschiller, laat het steeltje zitten. Snijd een plakje van de onderkant, zodat de peertjes goed rechtop blijven staan.
  3. Zet de peertjes in het wijn-watermengsel. Zorg dat ze volledig onderstaan. Leg er eventueel een bordje op als de peertjes bovendrijven. Breng aan de kook en laat 1 uur en 20 min. tegen de kook aan stoven met de deksel op de pan.
  4. Doe de port, bruine suiker en het bietensap in een grote ondiepe pan en breng aan de kook. Zet de peren er rechtop in, zodat ze ca. tot de helft in de port staan. Kook op laag vuur 20 min. tot ze zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Prik met de satéprikker in een peer. Als dat gemakkelijk gaat, zijn ze gaar.
  5. Haal de peren uit de pan, laat het vuur aan. Meng de maizena door het portmengsel, breng aan de kook en laat in 3 min. binden. Serveer de peren en de portsaus apart.