bewaar
Walnotentaart
Walnotentaart
bewaar

Walnotentaart

Deze noot ga je kraken, want zelf walnotentaart maken is helemaal niet moeilijk!

30 min. bereiden
30 min. oventijd
1 uur 45 min. wachten
352waarderingen

Ingrediënten

12 porties

225 g

tarwebloem

50 g

witte basterdsuiker

1 mespunt

zout

160 g

ongezouten roomboter

2

middelgrote eieren

125 g

kristalsuiker

2 el

water

125 g

ongebrande walnoten

125 ml

verse slagroom

Dit heb je nodig

  • zeef

  • vershoudfolie

  • bakpapier

  • springvorm (Ø 22 cm, ingevet)

  • deegroller

Deze noot ga je kraken, want zelf walnotentaart maken is helemaal niet moeilijk!

Aan de slag

1

Zeef de bloem boven een kom en meng met de basterdsuiker en het zout. Snijd de boter in blokjes, voeg toe aan het bloemmengsel en wrijf met je handen door de bloem tot een kruimelig deeg ontstaat. Klop een ei los. Voeg het ei toe, kneed door het deeg en vorm er een bal van. Voeg eventueel 1 tl water toe als het deeg te droog blijft. Halveer het deeg en vorm van elk stuk een platte schijf. Verpak elk stuk deeg apart in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Doe de kristalsuiker met de helft van het water in een pan met dikke bodem. Breng op laag vuur aan de kook en laat ca. 8-10 min. karamelliseren tot een diepe, goudbruine kleur. Roer niet meer in de pan zodra het mengsel kookt. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen.

3

Hak ondertussen de walnoten grof. Eventuele suikerkristallen aan de zijkant van de pan met karamel kun je wegvegen met een nat kwastje. Schenk de slagroom bij de karamel (let op, dit kan erg spatten) en laat al roerend zachtjes koken tot alle karamel is opgelost. Dit duurt ca. 1 min. Haal de pan van het vuur, roer de walnoten door de karamel en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

4

Neem het deeg uit de koelkast en laat 15 min. op temperatuur komen. Bekleed de springvorm inclusief de randen met bakpapier. Bestuif het werkblad, de deegroller en de stukken deeg met wat bloem en rol ze uit tot twee ronde plakken van Ø 22 cm. Bekleed de springvorm voorzichtig met een deeglap. Verdeel de walnotenvulling erover, dek af met de andere deeglap en druk de randen aan.

5

Klopt het tweede ei los met de rest van het water en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 30-35 min. goudbruin. Laat ca. 30 min. afkoelen.

Walnotentaart

Deze noot ga je kraken, want zelf walnotentaart maken is helemaal niet moeilijk!

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig