bewaar
Schelviskroketjes
Schelviskroketjes
bewaar

Schelviskroketjes

De kabeljauwachtige schelvis is zacht van smaak en structuur. Perfect om kroketjes van te maken. Dat wordt kerstbest borrelen.

55 min. bereiden
6 uur wachten
9waarderingen

Ingrediënten

12 porties

75 g

ongezouten roomboter

175 g

tarwebloem

400 ml

kippenbouillon van tablet

300 g

verse schelvis

4 g

verse dille

1

citroen

100 ml

verse slagroom

1

gedroogde laurierblaadjes

3 blaadjes

gelatine

2

middelgrote eieren

150 g

panko Japans paneermeel

1.5 l

arachideolie

Dit heb je nodig

  • braadslee (15 x 20 cm)

  • frituurpan of ruime pan

De kabeljauwachtige schelvis is zacht van smaak en structuur. Perfect om kroketjes van te maken. Dat wordt kerstbest borrelen.

Aan de slag

1

Smelt de boter in een pan. Voeg 75 g bloem toe. Laat al roerend op laag vuur in 5 min. gaar worden tot de bloem begint te kleuren (roux). Schenk de bouillon er in delen bij en roer in 10 min. tot een dikke, glanzende saus (ragout). Neem van het vuur.

2

Snijd ondertussen de vis in stukken en de dille fijn. Rasp de gele schil van de citroen en snijd de vrucht in partjes.

3

Doe de vis met het citroenrasp, de slagroom, laurier, peper en eventueel zout in een pan en laat de vis op laag vuur in 8 min. gaar worden.

4

Week de gelatine 5 min. in koud water. Verwijder de laurier uit het vismengsel. Schenk het mengsel door een zeef en vang het vocht op. Meng het vocht door de ragout. Knijp de gelatine uit en los in de ragout op.

5

Roer voorzichtig de dille en de vis erdoor en breng op smaak met peper en zout.

6

Schep de ragout in de braadslee en laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af en zet minimaal 5 uur in de koelkast.

7

Snijd de dikke ragout (salpicon) in 12 gelijke rechthoeken en rol er kroketten van.

8

Zet 3 diepe borden klaar; 1 met de rest van de bloem, 1 met de losgeklopte eieren en 1 met de panko. Rol de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Verhit de olie in de frituur- of ruime braadpan tot 180 °C.

9

Frituur de kroketten in delen (max. 6 tegelijk) in 4 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de citroenpartjes.

combinatietipLekker met zelfgemaakte knoflooksaus. Kijk voor het recept elders op deze site.
bewaartipJe kunt de kroketten 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen. Dit kan maximaal 3 maanden.

Ragout (voor bitterballen, kroket en pasteitjes)

Instructievideo - 06:28 min.

Schelviskroketjes

Instructievideo - 03:11 min.

Schelviskroketjes

De kabeljauwachtige schelvis is zacht van smaak en structuur. Perfect om kroketjes van te maken. Dat wordt kerstbest borrelen.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig