bewaar
Uien karamelliseren
Uien karamelliseren
bewaar

Uien karamelliseren

Uien karameliseren? Zo doe je dat!

35 min. bereiden
0waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 g

middelgrote ui

3 el

milde olijfolie

Uien karameliseren? Zo doe je dat!

Aan de slag

1

Pel de uien, halveer ze en snijd in halve ringen van ½ cm. Verhit de olijfolie in een ruime bakpan of hapjespan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de ui toe.

2

Bak onder af en toe omscheppen in 10 min. glazig: lichtzoet en perfect als basis van sauzen en soepen.

3

Bak onder regelmatig omscheppen in 20 min. goudbruin en licht gekaramelliseerd: de smaak wordt nu geconcentreerder en zoeter. Dit zijn lekkere uien voor op een burger.

4

Bak onder bijna constant omscheppen in 30 min. diepbruin gekaramelliseerd. De smaak is nu zoet, rijk en geconcentreerd: dit zijn ideale uien als basis voor bijvoorbeeld uiensoep, bouillon of chutney.

5

Bak onder constant omscheppen in 35 min. donkerbruin en knapperig. Ga niet te lang door: dan verbranden ze. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Deze crispy donkerbruine uien zijn heerlijk als topping op rijstgerechten en een fantastische smaakmaker in vegetarische gerechten.