
Sinaasappel-meringues met laurierroom en amandel
Luchtig, romig, zacht en zoet, dit is echt alles wat je wil van een kersttoet. En je vindt het in deze sinaasappel-meringues!
Ingrediënten
4 personen
2
middelgrote eieren
2
handsinaasappels
100 g
poedersuiker
500 g
witte basterdsuiker
400 ml
water
150 ml
volle melk
2
laurierbladen
2 el
maizena
55 g
amandelschaafsel
200 ml
verse slagroom
Dit heb je nodig
spuitzak
bakpapier
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 100 C.
Splits de eieren, zet de dooiers apart. Boen 1 sinaasappel (per 4 personen) schoon en rasp de oranje schil, de vrucht gebruik je verder niet. Klop in een schone, vetvrije kom met een mixer het eiwit met een snufje zout stijf. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf kloppen tot je glanzende, witte pieken hebt. Meng het sinaasappelrasp erdoor. Schep het eiwit in een spuitzak. Spuit 4 nestjes van Ø 10 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringues in ca. 1 ½ uur in de oven droog en gaar. Zet de oven uit, maar laat de meringues er nog 1 uur in staan.
Snijd ondertussen de rest van de sinaasappel in plakjes van 3 mm dik. Breng een pan water aan de kook en kook de plakjes 3 min. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Breng ⅘ van de basterdsuiker met het water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de sinaasappelplakjes toe en kook 55 min. op middelhoog vuur. Laat uitlekken en afkoelen op een rooster. Bestrooi met 2 el basterdsuiker (per 4 personen). Houd de 4 mooiste plakjes apart, snijd de rest heel fijn.
Breng ondertussen de melk met de laurier in een steelpan op laag vuur tegen de kook aan. Haal van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Klop de eidooiers met de rest van de suiker met een handmixer dik, wit en luchtig. Voeg de maizena toe, klop in 1 min. tot een glad mengsel. Voeg al mixend ⅓ van de hete melk toe. Doe in de steelpan bij de rest van de melk en breng al roerend met een garde aan de kook. Neem van het vuur, dek af met vershoudfolie en laat helemaal afkoelen. Roer de helft van de fijngesneden sinaasappel erdoor.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter, rooster het amandelschaafsel 3 min. tot goudgeel. Laat afkoelen op een bord. Klop de slagroom lobbig. Schep op elke meringue 1 el laurierroom, 1 el slagroom en wat fijngesneden sinaasappel. Bestrooi met het amandelschaafsel en leg er een plakje gesuikerde sinaasappel op.
Sinaasappel-meringues met laurierroom en amandel
Luchtig, romig, zacht en zoet, dit is echt alles wat je wil van een kersttoet. En je vindt het in deze sinaasappel-meringues!

nagerecht
4 personen
460 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
90 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 100 C.
Splits de eieren, zet de dooiers apart. Boen 1 sinaasappel (per 4 personen) schoon en rasp de oranje schil, de vrucht gebruik je verder niet. Klop in een schone, vetvrije kom met een mixer het eiwit met een snufje zout stijf. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf kloppen tot je glanzende, witte pieken hebt. Meng het sinaasappelrasp erdoor. Schep het eiwit in een spuitzak. Spuit 4 nestjes van Ø 10 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringues in ca. 1 ½ uur in de oven droog en gaar. Zet de oven uit, maar laat de meringues er nog 1 uur in staan.
Snijd ondertussen de rest van de sinaasappel in plakjes van 3 mm dik. Breng een pan water aan de kook en kook de plakjes 3 min. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Breng ⅘ van de basterdsuiker met het water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de sinaasappelplakjes toe en kook 55 min. op middelhoog vuur. Laat uitlekken en afkoelen op een rooster. Bestrooi met 2 el basterdsuiker (per 4 personen). Houd de 4 mooiste plakjes apart, snijd de rest heel fijn.
Breng ondertussen de melk met de laurier in een steelpan op laag vuur tegen de kook aan. Haal van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Klop de eidooiers met de rest van de suiker met een handmixer dik, wit en luchtig. Voeg de maizena toe, klop in 1 min. tot een glad mengsel. Voeg al mixend ⅓ van de hete melk toe. Doe in de steelpan bij de rest van de melk en breng al roerend met een garde aan de kook. Neem van het vuur, dek af met vershoudfolie en laat helemaal afkoelen. Roer de helft van de fijngesneden sinaasappel erdoor.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter, rooster het amandelschaafsel 3 min. tot goudgeel. Laat afkoelen op een bord. Klop de slagroom lobbig. Schep op elke meringue 1 el laurierroom, 1 el slagroom en wat fijngesneden sinaasappel. Bestrooi met het amandelschaafsel en leg er een plakje gesuikerde sinaasappel op.
bewaartip:De meringues kun je 1 dag van tevoren maken. Bewaar in vershoudfolie op een droge, koele plek. De gesuikerde sinaasappel kun je 3 weken in de koelkast bewaren.
Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)2 middelgrote eieren
2 handsinaasappels
100 g poedersuiker
500 g witte basterdsuiker
400 ml water
150 ml volle melk
2 laurierbladen
2 el maizena
55 g amandelschaafsel
200 ml verse slagroom
Dit heb je nodig
spuitzak
bakpapier