bewaar
Chicken curry madras
Chicken curry madras
bewaar

Chicken curry madras

Chicken curry madras: Indiase smaken met Britse invloeden. Tijdens en na de bezetting namen de Britten veel Indiase culinaire gebruiken mee naar huis en vormden hun eigen definitie van het woord curry, namelijk een gerecht in Indiase stijl met een saus.

50 min. bereiden
pittig
26waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

rode ui

2

bospenen

1

tomaat

4 el

ghee

1½ el

gehakte knoflook in potje

1½ el

gehakte gember

1 tl

kurkuma

1 el

gemalen komijnzaad

1 el

gemalen koriander (ketoembar)

2 tl

gedroogd fenegriekblad

300 ml

water

7

kardemompeulen

1

verse-pepermix

750 g

kipdijfilet

3

verse currybladeren

1 el

tomatenpuree

1½ el

Euroma Original spices by Jonnie Boer curry madras

½ tl

gemalen kaneel

2 tl

chilipeper

1 tl

zout

15 g

verse koriander

Dit heb je nodig

  • blender

Chicken curry madras: Indiase smaken met Britse invloeden. Tijdens en na de bezetting namen de Britten veel Indiase culinaire gebruiken mee naar huis en vormden hun eigen definitie van het woord curry, namelijk een gerecht in Indiase stijl met een saus.

Aan de slag

1

Snipper de rode ui, snijd de peen in dunne plakjes en snijd de tomaat grof. Verhit de helft van de ghee in een ruime koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en peen al omscheppend in ca. 5 min. glazig. Voeg ⅓ van de gehakte knoflook en ⅓ van de gehakte gember toe en bak 1 min. mee. Doe de tomaat erbij en bak al omscheppend 2 min. tot alles iets zachter is. Voeg de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder en het fenegriekblad toe en schep om. Voeg het water toe, haal van het vuur en laat de currybasis afkoelen.

2

Kneus ondertussen de kardemompeulen met het lemmet van een mes en haal de zaadjes eruit. Verwijder de steel van de chilipeper en halveer de peper. Snijd de kippendijen elk in 4 stukken. Verhit de rest van de ghee in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de rest van de gehakte knoflook en gember, de groene peper en verse currybladeren toe en fruit 30 sec. al roerend (pas op, dit spettert). Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min mee. Voeg de madraspoeder, kaneel, kardemom, chilipoeder en het zout toe. Doe de kip erbij, schep goed om en zet het vuur laag.

3

Doe ondertussen de afgekoelde currybasis in de blender en mix al pulserend glad. Doe de currybasis bij de kip in de pan, breng aan de kook en kook ca. 10 min. op middelhoog vuur tot de kip gaar is en de saus iets is ingekookt (de currysubstantie mag wat dikker zijn). Snijd ondertussen de koriander inclusief de steeltjes fijn. Schep de curry in een schaal en serveer met de koriander erover.

combinatietipLekker met rijst (of naan; het gerecht is dan niet meer lactosevrij).

achtergrondinfoWist je dat men in India de term curry niet gebruikt, maar gerechten gewoon bij de naam noemt? De Britten namen tijdens en na de bezetting veel Indiase culinaire gebruiken mee terug naar huis en hadden hun eigen definitie van het woord curry, namelijk een Indiaas gerecht (of gerecht in Indiase stijl) met een saus. Veel gerechten zoals Curry Madras, zijn Indiaas geïnspireerd maar worden voornamelijk in Engeland gegeten, niet in India.