
Börek met spinazie en feta
Börek is een algemene term voor allerlei deeggerechten gemaakt met yufka- of filodeeg. Dit type börek wordt ook wel sigara böregi genoemd, vernoemd naar de langwerpige sigaarachtige vorm.
Ingrediënten
10 porties
1
middelgrote ui
1 el
zonnebloemolie
400 g
verse spinazie
200 g
feta 48+
15 g
verse platte peterselie
1
middelgroot ei
10 vellen
vers filodeeg
1 el
sesamzaad
Dit heb je nodig
bakkwastje
bakpapier
Aan de slag
Snipper de ui. Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen al roerend toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem van het vuur. Laat 10 min. afkoelen.
Verkruimel ondertussen de feta. Snijd de peterselie fijn. Klop het ei los in een kommetje.
Doe de spinazie in een grote zeef. Knijp al het vocht eruit. Meng de spinazie met de feta en peterselie.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Neem de vellen filodeeg uit de verpakking. Leg 1 vel met de korte zijde naar je toe. Snijd een driehoek uit het vel. Begin midden bovenaan en snijd naar links onderin. Begin opnieuw midden bovenaan en snijd naar rechts onderin.
Leg een tiende van het fetamengsel in een langwerpige streep van 10 x 2 cm onder aan het deegvel. Rol het deeg een stukje op, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder strak op. Bestrijk de punt met wat losgeklopt ei, zodat je de börek dicht kunt ‘plakken’. Bestrijk de bovenkant van de börek met een bakkwastje met ei. Bestrooi met wat sesamzaadjes. Maak er zo nog 9.
Verdeel de börek over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 15 min. in het midden van de voorverwarmde oven.
Börek met spinazie en feta
Instructievideo - 00:46 min.
Börek met spinazie en feta
Börek is een algemene term voor allerlei deeggerechten gemaakt met yufka- of filodeeg. Dit type börek wordt ook wel sigara böregi genoemd, vernoemd naar de langwerpige sigaarachtige vorm.

10 porties
180 kcal
30 min. bereiden
15 min. oventijd
Aan de slag
Snipper de ui. Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen al roerend toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem van het vuur. Laat 10 min. afkoelen.
Verkruimel ondertussen de feta. Snijd de peterselie fijn. Klop het ei los in een kommetje.
Doe de spinazie in een grote zeef. Knijp al het vocht eruit. Meng de spinazie met de feta en peterselie.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Neem de vellen filodeeg uit de verpakking. Leg 1 vel met de korte zijde naar je toe. Snijd een driehoek uit het vel. Begin midden bovenaan en snijd naar links onderin. Begin opnieuw midden bovenaan en snijd naar rechts onderin.
Leg een tiende van het fetamengsel in een langwerpige streep van 10 x 2 cm onder aan het deegvel. Rol het deeg een stukje op, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder strak op. Bestrijk de punt met wat losgeklopt ei, zodat je de börek dicht kunt ‘plakken’. Bestrijk de bovenkant van de börek met een bakkwastje met ei. Bestrooi met wat sesamzaadjes. Maak er zo nog 9.
Verdeel de börek over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 15 min. in het midden van de voorverwarmde oven.
bereidingstip: Bereiden in de Airfryer? Leg (een deel van) de börek in het mandje en bak ze in 10 min. op 180 °C goudbruin.
Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 10 personen)1 middelgrote ui
1 el zonnebloemolie
400 g verse spinazie
200 g feta 48+
15 g verse platte peterselie
1 middelgroot ei
10 vellen vers filodeeg
1 el sesamzaad
Dit heb je nodig
bakkwastje
bakpapier