bewaar
Kerstsoep
Kerstsoep
bewaar

Kerstsoep

Met zó veel heerlijke gerechten op 't kerstmenu gaan we voor soep graag voor een wat lichtere versie: zelfgemaakte heldere bouillon.

20 min. bereiden
45 min. oventijd
0waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

knolselderij

4

zoete uien

1 bol

knoflook

150 ml

milde olijfolie

10

ijsblokjes

15 g

verse platte peterselie

5 g

verse tijm

5 g

verse rozemarijn

1

laurierblad

10

peperkorrels

½ tl

venkelzaad

1.5 l

water

350 g

vastkokende aardappelen

1

citroen

200 g

verse cocktailgarnalen

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (25 x 35 cm, ingevet)

  • staafmixer

  • zeef

  • keukenpapier

Met zó veel heerlijke gerechten op 't kerstmenu gaan we voor soep graag voor een wat lichtere versie: zelfgemaakte heldere bouillon.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de knolselderij schoon onder de kraan en snijd hem met schil in stukken van ca. 3 cm. Pel de uien en snijd ze in vieren.

2

Snijd de bol knoflook in de breedte doormidden. Doe de groenten met 60 ml olie (per 4 personen) in een ovenschaal. Roer door elkaar en rooster 30 min. in het midden van de oven.

3

Breng in een pan water aan de kook. Vul een kom met koud water en ijsblokjes. Leg de peterselie 1 min. in het kokende water, giet af en koel meteen af in het ijswater (blancheren). Giet af en knijp het water eruit. Snijd de peterselie grof en doe met de rest van de olie in een maatbeker. Pureer de peterselie met een staafmixer. Hang een zeef boven een kom en leg daar een stuk dik keukenpapier in. Schenk de peterselie-olie erin en laat langzaam uitlekken.

4

Doe de geroosterde groenten met de tijm, rozemarijn, het laurierblad, de peperkorrels, het venkelzaad en het water in een grote pan Breng het water aan de kook en laat 45 min. zachtjes koken.

5

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van een ½ cm. Zeef de bouillon door een fijne zeef en doe terug in de pan. De groenten worden niet gebruikt. Kook de aardappelblokjes in 10 min. gaar in de bouillon. Proef en breng op smaak met zout en peper.

6

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng met de cocktailgarnalen. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het garnalenmengsel over diepe of borden of kommen. Schenk daar de hete bouillon op en maak af met de peterselie-olie.

Kerstsoep

Met zó veel heerlijke gerechten op 't kerstmenu gaan we voor soep graag voor een wat lichtere versie: zelfgemaakte heldere bouillon.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig