bewaar
Notentaartje met gekaramelliseerde wortel en salie
Notentaartje met gekaramelliseerde wortel en salie
bewaar

Notentaartje met gekaramelliseerde wortel en salie

Wat is Kerstmis zonder taart? Maak je hoofdgerecht extra feestelijk met dit vegan notentaartje met gekaramelliseerde wortel, salie en een nog feestelijkere vegan truffelsaus.

35 min. bereiden
35 min. oventijd
12waarderingen

Ingrediënten

4 personen

220 g

winterpeen

4 el

milde olijfolie

1½ el

ahornsiroop

1½ el

lijnzaad

1 el

water

100 g

gemengde ongezouten noten

1

rode ui

1 teen

knoflook

3 el

Mutti le verdurine in tube

200 g

kikkererwten in blik

1 el

sojasaus

7 g

verse salie

200 ml

haver keuken (alternatief voor kookroom)

3½ el

truffeltapenade

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • vijzel

  • keukenmachine

  • muffinvorm (6 holtes, ingevet)

Wat is Kerstmis zonder taart? Maak je hoofdgerecht extra feestelijk met dit vegan notentaartje met gekaramelliseerde wortel, salie en een nog feestelijkere vegan truffelsaus.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snijd de peen in de lengte doormidden. Snijd 16 halve plakjes (per 4 personen) van een ½ cm. Snijd de rest in kleine blokjes (brunoise) en houd apart. Leg de plakjes peen op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ⅛ van de olie en ⅓ van de ahornsiroop. Rooster ca. 15 min. in de oven tot de peen lichtbruin en gaar is. Laat de oven aan.

2

Vijzel ondertussen het lijnzaad grof. Meng met het water en laat 5 min. staan tot het dik begint te worden. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de notenmix 5 min. Schep regelmatig om. Snipper de rode ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een pan met de helft van de olie op middelhoog vuur en fruit ⅔ van de rode ui, de blokjes peen en de knoflook 4 min. tot heel zacht. Voeg de tomaten-groentepasta toe en bak 1 min. mee.

3

Maal de noten grof in de keukenmachine. Giet de kikkererwten af en spoel af onder koud stromend water. Voeg ⅓ van de ahornsiroop, de sojasaus en de helft van de salie toe aan de noten en maal opnieuw tot een grof mengsel.

4

Voeg het mengsel uit de pan en het lijnzaad toe aan de grove kikkererwtenpuree in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper en maal opnieuw.

5

Vet 4 holten van de muffinvorm in met ⅛ van de olie. Leg in elke holte 8 halve plakjes wortel. Verdeel het notenmengsel over de holten en druk goed aan. Bak de taartjes in ca. 20 min. goudbruin en knapperig.

6

Verhit de rest van de olie in een steelpan op middelhoog vuur. Fruit de rest van de rode ui 2 min. Voeg de haver keuken en de rest van de salie toe en laat 5 min. op hoog vuur inkoken tot een saus. Breng op smaak met de truffeltapenade en peper.

7

Haal de taartjes uit de oven en keer ze om, zodat de plakjes wortel zichtbaar zijn. Bestrijk ze met de rest van de ahornsiroop en serveer met de truffelsaus rondom. Leg de salieblaadjes uit de saus op de taartjes.

wijntipLekker met een glas AH Biologisch Pinot grigio.

achtergrondinfoDe portiegrootte van dit gerecht is bedoeld voor een uitgebreid diner van 5- of 7-gangen.