bewaar
Beenham met mosterdzaad en honing-mosterdsaus
Beenham met mosterdzaad en honing-mosterdsaus
bewaar

Beenham met mosterdzaad en honing-mosterdsaus

Ingelegd mosterdzaad is heel eenvoudig te maken. De zaadjes ‘knappen’ in je mond als je ze doorbijt, wat zorgt voor een heerlijke bite bij de malse beenham.

25 min. bereiden
45 min. oventijd
50 min. wachten
10waarderingen

Ingrediënten

4 personen

55 g

mosterdzaad

80 ml

rijstazijn

60 g

kristalsuiker

175 ml

water

1 tl

zout

550 g

beenham

2 el

milde olijfolie

1

sjalot

25 g

ongezouten roomboter

2 el

grove mosterd

2 el

honing

150 ml

verse slagroom

Ingelegd mosterdzaad is heel eenvoudig te maken. De zaadjes ‘knappen’ in je mond als je ze doorbijt, wat zorgt voor een heerlijke bite bij de malse beenham.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Breng het mosterdzaad met de rijstazijn, de suiker, het water en het zout aan de kook in een steelpan. Zet het vuur laag en laat 45 min. zachtjes koken.

2

Verwijder de verpakking van de beenham. Smeer de beenham in met de olie. Leg de ham terug in het aluminium bakje en zet in het midden van de oven. Rooster de ham in ca. 45 min. gaar.

3

Snipper ondertussen de sjalot zo fijn mogelijk. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 4 min. op middelhoog vuur. Voeg de mosterd, honing en slagroom toe, roer goed en breng de saus aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Breng de saus op smaak met zout en peper.

4

Neem de beenham uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Snijd de ham in plakken. Schep er per portie 1 el van het ingelegde mosterdzaad overheen. Serveer de ham met de nog warme honing-mosterdsaus erbij.

bewaartip Overgebleven ingelegd mosterd- zaad kun je in een luchtdicht potje ca. 2 maanden bewaren in de koelkast. Het is lekker bij kaas (op een boterham of bij een kaasplank), op geroosterde groenten of bij andere soorten gebakken of geroosterd vlees.
bereidingstipJe kunt het ingelegde mosterdzaad 2-3 dagen van tevoren maken. De saus is warm het lekkerst. Of je kunt hem een paar uur van tevoren maken en warm houden in een thermosfles.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Beenham met mosterdzaad en honing-mosterdsaus

Ingelegd mosterdzaad is heel eenvoudig te maken. De zaadjes ‘knappen’ in je mond als je ze doorbijt, wat zorgt voor een heerlijke bite bij de malse beenham.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig