bewaar
Kuikenmelkbroodjes
Kuikenmelkbroodjes
bewaar

Kuikenmelkbroodjes

Kijk ze shinen, die gekleurde melkbroodjes. Perfect voor Pasen!

25 min. bereiden
40 min. oventijd
2 uur wachten
2waarderingen

Ingrediënten

12 porties

60 g

ongezouten roomboter

385 g

tarwebloem

180 ml

volle melk

60 ml

water

1 mespunt

zout

60 g

fijne kristalsuiker

7 g

droge gist

2

witte scharreleieren

1 doosje

Cake Decor regenboogkleurstoffen

8

rozijnen

24 korrels

maiskorrels in blik

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • keukenmachine of handmixer

  • bakpapier

  • ovenschaal (20 x 25 cm)

Kijk ze shinen, die gekleurde melkbroodjes. Perfect voor Pasen!

Aan de slag

1

Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden. Meng in een steelpan met dikke bodem de 25 g bloem, 60 ml melk en het water op laag vuur en breng rustig aan de kook. Kook de roux onder regelmatig roeren 3-5 min. op laag vuur tot deze loskomt van de bodem van de pan. Doe de roux in een hittebestendige kom en dek af met vershoudfolie. Laat in 20 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

2

Meng voor het deeg de rest van de bloem, het zout, de suiker en gist in de kom van de keukenmachine of met de handmixer. Voeg 1 ei, de rest van de melk, de oranje kleurstof uit het doosje en de roux toe en kneed 5 min. Voeg de zachte boter in kleine stukjes toe en kneed 10-12 min. tot het deeg zacht en elastisch is. Maak met de hand een bal van het deeg en leg in een kom. Laat het deeg afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Als je met een vinger in het deeg een gat kunt steken en het gat niet gelijk terugveert, is het deeg klaar.

3

Verwarm de oven voor op 150 °C. Kneed het gerezen deeg nogmaals door en vorm er 12 balletjes van. Leg deze in de met bakpapier beklede ovenschaal. Laat afgedekt met een schone theedoek nog 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.

4

Snijd de rozijnen in 24 piepkleine stukjes. Klop het laatste ei los en bestrijk de broodjes er lichtjes mee. Bak de broodjes in 30-40 min. iets onder het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat 30 min. afkoelen op een rooster. Duw in elk broodje in het midden 2 maiskorrels als snavel en 2 stukjes rozijn als de oogjes van een kuiken.

variatietipJe kunt ook andere kleuren uit het doosje regenboogkleurstoffen gebruiken.
bereidingstipDe melkbroodjes zijn het lekkerst als ze versgebakken zijn. Je kunt het deeg t/m stap 2 een avond van tevoren maken en de broodjes de volgende ochtend afmaken en afbakken.

Kuikenmelkbroodjes

Instructievideo - 01:21 min.

Kuikenmelkbroodjes

Kijk ze shinen, die gekleurde melkbroodjes. Perfect voor Pasen!

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig