bewaar
Koolrabi-aardappelgratin met komijnekaas
Koolrabi-aardappelgratin met komijnekaas
bewaar

Koolrabi-aardappelgratin met komijnekaas

Koolrabi is licht pittig en doet 't daarom onwijs goed in deze romige koolrabi-aardappelgratin!

25 min. bereiden
1 uur 30 min. oventijd
1waardering

Ingrediënten

4 personen

2 tenen

knoflook

10 g

verse tijm

500 ml

verse slagroom

300 g

koolrabi's

500 g

vastkokende aardappelen

200 g

Goudse belegen komijnekaas

Dit heb je nodig

  • zeef

  • dunschiller, keukenmachine of mandoline

  • taartvorm of ovenschaal (Ø 28 cm, ingevet)

  • bakpapier

Koolrabi is licht pittig en doet 't daarom onwijs goed in deze romige koolrabi-aardappelgratin!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Plet de tenen knoflook en breng ze in een steelpan samen met de takjes tijm en slagroom op hoog vuur tot tegen de kook aan. Laat 10 min. trekken op laag vuur. Zeef en vang de room op. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

2

Schil ondertussen de koolrabi en aardappelen met de dunschiller en snijd ze met een mandoline, kaasschaaf of scherp mes in zo dun mogelijke plakjes.

3

Rasp de komijnekaas. Maak in de taartvorm of ovenschaal laagjes van afwisselend koolrabi, aardappel, het roommengsel en de geraspte kaas totdat alles op is. Eindig met de kaas.

4

Knip een stuk bakpapier op maat en dek de gratin hiermee af. Bak de gratin ca. 1 ½ uur in de oven. Verwijder de laatste 15 min. het bakpapier, zodat de bovenkant kan gratineren.

combinatietipLekker bij witvis of rundvlees zoals gehaktballen.
vegantipVervang de slagroom door 500 ml plantaardig alternatief voor room en de komijnekaas door een plantaardig alternatief voor geraspte kaas. Het gerecht is dan niet meer glutenvrij.

Koolrabi-aardappelgratin met komijnekaas

Koolrabi is licht pittig en doet 't daarom onwijs goed in deze romige koolrabi-aardappelgratin!

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig