bewaar
Taco's met kip tinga
Taco's met kip tinga
bewaar

Taco's met kip tinga

Tinga de pollo is langzaam gegaarde kip in een saus van tomaat en Mexicaanse pepers, die je vaak eet op een taco, tortilla of tostada (knapperige tortilla). Het komt oorspronkelijk uit de stad Puebla, maar is populair geworden in Mexico-Stad.

40 min. bereiden
30 min. wachten
1waardering

Ingrediënten

4 personen

4

middelgrote uien

2

kruidnagels

400 g

kipfilet

5 g

verse tijm

4

laurierbladen

500 ml

kippenbouillon in pot

500 g

trostomaten

50 g

chipotle pepers in adobo saus in blik

3 tenen

knoflook

2 el

zonnebloemolie

1 tl

gedroogde oregano

1 el

rietsuiker

150 g

witte kaas

100 g

radijsjes

7.5 g

verse koriander

10

maistortilla's

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • staafmixer

  • zeef

Tinga de pollo is langzaam gegaarde kip in een saus van tomaat en Mexicaanse pepers, die je vaak eet op een taco, tortilla of tostada (knapperige tortilla). Het komt oorspronkelijk uit de stad Puebla, maar is populair geworden in Mexico-Stad.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 210 °C. Halveer ¼ van de uien en druk de kruidnagels erin. Leg de kipfilet, halve ui met kruidnagels, 1 takje tijm (per 4 personen) en de laurierblaadjes in een kleine soeppan en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de kip ca. 1 uur zachtjes koken (pocheren).

2

Maak ondertussen de saus. Verdeel de tomaten over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in het midden van de oven ca. 30 min. Neem de tomaten uit de oven en pureer samen met de chipotlepeper met aanhangend vocht glad met de staafmixer. Schenk de saus door een zeef in een kom.

3

Snijd ondertussen ⅔ van de overgebleven de uien in halve ringen. Snijd de tenen knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rest van de tijmtakjes.

4

Verhit de olie in een hapjespan. Bak de ui 6-8 min. op middelhoog vuur goudbruin. Voeg de knoflook, oregano, de rest van de tijm en van de laurier toe, zet het vuur lager en bak nog 2 min. mee. Schenk de tomatensaus erbij en breng aan de kook.

5

Haal ondertussen de kipfilet uit de bouillon en laat afkoelen. Schenk 200 ml (per 4 personen) van de bouillon bij de saus en laat de saus in 6-8 min. op middelhoog vuur tot ⅔ inkoken. Voeg de rietsuiker toe en meng tot het opgelost is.

6

Trek de gare kipfilet met 2 vorken in plukjes uit elkaar (pulled chicken). Schep door de saus en verwarm mee (kip tinga).

7

Verkruimel ondertussen de kaas, snijd de radijsjes in dunne plakjes en de koriander fijn. Snipper de rest van de ui.

8

Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Beleg de taco’s met de kip tinga, kaas, radijs en koriander.

combinatietipOok lekker met in dunne reepjes gesneden romaine, bosui, sour cream en partjes limoen.
vegatipVervang (voor 4 personen) de kipfilet door AH Vegetarische kipstukjes (schaal 300 g) en vervang de kippenbouillon door 1 groentebouillonblokje met 500 ml water.
achtergrondinfoDe term tinga werd al genoemd in kookboeken rond 1880 en betekent zoiets als ‘wanordelijk’, wat zou kunnen duiden op de slordig uit elkaar getrokken stukjes kip.

Taco's met kip tinga

Tinga de pollo is langzaam gegaarde kip in een saus van tomaat en Mexicaanse pepers, die je vaak eet op een taco, tortilla of tostada (knapperige tortilla). Het komt oorspronkelijk uit de stad Puebla, maar is populair geworden in Mexico-Stad.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig