bewaar
Pindasambal van Noni Kooiman
Pindasambal van Noni Kooiman
bewaar

Pindasambal van Noni Kooiman

Deze pindasambal is een recept van de oudtante van kookboekenschrijver Noni Kooiman, oma Toemi. Eigenlijk hoort het in een vijzel, maar in een keukenmachine mag ook: zorg dan dat de pinda's niet te fijn gemalen worden.

40 min. bereiden
zeer pittig
1waardering

Ingrediënten

75 porties

2 bollen

knoflook

3

Adjuma peper

300 ml

zonnebloemolie

1 kg

ongezouten pinda's

2 el

zout

3 el

tamarindepasta

1½ tl

gemalen laos

1½ tl

gemalen gember

2 el

trassie trafasie

300 g

rietsuiker

200 ml

water

Dit heb je nodig

  • schuimspaan

  • vijzel

Deze pindasambal is een recept van de oudtante van kookboekenschrijver Noni Kooiman, oma Toemi. Eigenlijk hoort het in een vijzel, maar in een keukenmachine mag ook: zorg dan dat de pinda's niet te fijn gemalen worden.

Aan de slag

1

Pel alle knoflook. Verwijder de steeltjes van de pepers en halveer ze. Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan, want het gaat snel.

2

Verhit de zonnebloemolie in een grote pan of wok. Bak hierin de pinda’s bruin en blijf de hele tijd goed roeren. Ze mogen vrij donker worden: een tint donkerder dan geroosterde pinda’s uit de winkel. Schep ze met de schuimspaan in een vergiet.

3

Bak dan de knoflooktenen en de pepers in de hete olie. Schep vaak om. Schep ze met de schuimspaan op een bord als de knoflook goudbruin is.

4

Maal de pinda’s in delen fijn in een vijzel. Houd apart. Stamp knoflook fijn. Voeg ½ van het zout toe. Doe de pepers, tamarinde, gemalen laos, gemalen gember, trassie en de rest van het zout erbij, en dan de suiker. Stamp fijn tot een vrij gladde pasta. Voeg beetje bij beetje de gestampte pinda’s toe en stamp tot alles is gemengd.

5

Doe 200 g van de pindasambal met 200 ml water in een steelpan op laag vuur en breng aan de kook. Laat 1 min. doorkoken. Serveer met de bakabana.

combinatietipLekker met baka bana (gebakken banaan) of bijvoorbeeld gestoomde groente, rijst en friet.
bewaartipJe kunt de rest van de pindasambal in porties 3 maanden in de vriezer bewaren. Verwarm voor gebruik gelijke delen pindasambal en water in een steelpan. Roer goed door en laat 1 min. doorkoken. Voeg eventueel een extra scheutje water of een extra schep sambal toe als je de saus dunner of dikker wil.
algemeenNoni maakt de pindasambal met gesneden kentjoer en een blok trassie, maar dat is niet te koop bij Albert Heijn dus vervangen we het in dit recept door gemalen gember, gemalen laos, en trassie trafassie.

Pindasambal van Noni Kooiman

Deze pindasambal is een recept van de oudtante van kookboekenschrijver Noni Kooiman, oma Toemi. Eigenlijk hoort het in een vijzel, maar in een keukenmachine mag ook: zorg dan dat de pinda's niet te fijn gemalen worden.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig