bewaar
Colombiaanse empanadas
Colombiaanse empanadas
bewaar

Colombiaanse empanadas

Empanadas zijn door heel Colombia in variaties te vinden. Het verschil zit 'm in de gebruikte maissoort, de vulling, de vorm, de grootte en de bereiding. Deze versie is in tegenstelling tot die uit Argentinië gemaakt van maismeel en niet van tarwebloem.

1 uur 15 min. bereiden
1waardering

Ingrediënten

10 personen

150 g

kruimige aardappelen

1

fijne ui

1

tomaat

2

bosuien

10 g

verse koriander

2 tenen

knoflook

1

rode paprika

2 el

milde olijfolie

2 tl

gemalen komijnzaad

300 g

half-om-halfgehakt

1 tl

zout

425 ml

water

300 g

voorgekookt maismeel (Pan)

1 tl

zoet gerookt paprikapoeder

1.5 l

zonnebloemolie

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  • vershoudfolie

Empanadas zijn door heel Colombia in variaties te vinden. Het verschil zit 'm in de gebruikte maissoort, de vulling, de vorm, de grootte en de bereiding. Deze versie is in tegenstelling tot die uit Argentinië gemaakt van maismeel en niet van tarwebloem.

Aan de slag

1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van ca. 3 cm. Kook ze in ca. 20 min. gaar. Giet af en stamp met de pureestamper.

2

Snipper ondertussen de ui. Snijd de tomaat in blokjes. Snijd de bosuitjes, koriander en tenen knoflook fijn. Snijd de paprika doormidden, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. een ½ cm.

3

Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui 3 min. Voeg de tomaat, bosui, koriander, knoflook, paprika, en komijn toe en bak 10 min. Roer regelmatig.

4

Roer het gehakt erdoor, roer los en bak 20 min. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en het zout, roer de aardappelpuree erdoor en laat 30 min. afkoelen.

5

Maak ondertussen het deeg. Breng het water aan de kook. Meng het maismeel met de paprikapoeder en 1 el zonnebloemolie en giet er het kokende water bij. Roer door tot het deeg genoeg is afgekoeld. Kneed het met je handen in ca. 5 min. tot een soepel deeg.

6

Verdeel het deeg in 10 porties en maak daar balletjes van. Leg een stuk vershoudfolie op het werkblad. Leg er een portie deeg op en bedek met nog een stuk vershoudfolie. Druk het deeg met de onderkant van een koekenpan plat en laat het tussen de folie liggen tot gebruik. Herhaal met de rest van het deeg.

7

Verwijder het bovenste stuk folie en schep 1 el vulling in het midden van het deeg. Vouw dubbel en druk de randen dicht. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling.

8

Schenk zoveel olie in een diepe koekenpan of hapjespan, zodat er ca. 5 cm olie in de pan staat. Verwarm tot 180 °C. Test of de olie heet genoeg is door er een houten lepel een klein stukje in te laten zakken. Gaat de olie eromheen meteen bruisen, dan is hij heet genoeg. Dit kan ook in een frituurpan. Bak de empanada’s in ca. 4 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig. Schep ze uit de frituur en laat uitlekken op keukenpapier.

Colombiaanse empanadas

Empanadas zijn door heel Colombia in variaties te vinden. Het verschil zit 'm in de gebruikte maissoort, de vulling, de vorm, de grootte en de bereiding. Deze versie is in tegenstelling tot die uit Argentinië gemaakt van maismeel en niet van tarwebloem.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig