bewaar
Kimchi met gochujang
Kimchi met gochujang
bewaar

Kimchi met gochujang

Kimchi, gefermenteerde groenten, is een belangrijke smaakmaker uit de Koreaanse keuken. Er zijn vele soorten kimchi, van verschillende groenten (kool, wortel en ui) en Koreaanse (gedroogde) pepers zoals gochugaru als hoofdingrediënten.

30 min. bereiden
3 uur wachten
zeer pittig
1waardering

Ingrediënten

4 personen

1

Chinese kool

2 l

water

5 el

zout

5 tenen

knoflook

1

middelgrote ui

2 el

gochujang

5 el

vissaus

1 el

chilivlokken

1 el

kristalsuiker

100 g

radijsjes

6

bosuitjes

150 g

peen julienne

2 tl

sesamzaad

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

Kimchi, gefermenteerde groenten, is een belangrijke smaakmaker uit de Koreaanse keuken. Er zijn vele soorten kimchi, van verschillende groenten (kool, wortel en ui) en Koreaanse (gedroogde) pepers zoals gochugaru als hoofdingrediënten.

Aan de slag

1

Snijd de kool in de lengte in kwarten en de kwarten in de breedte in repen van ca. 4 cm breed. Doe het water met het zout in een grote kom en roer tot het zout is opgelost. Doe de kool erbij en masseer met je handen 1 min. Het zout trekt vocht uit de kool, waar­ door deze zachter wordt. Laat 3 uur staan.

2

Doe de tenen knoflook, ui, gochujang, vissaus, chilivlokken en suiker in de keuken­machine en pureer tot een glad mengsel. Doe in een grote mengkom.

3

Snijd de radijs in kwarten en snijd de bos­uitjes in de breedte in stukken van ca. 2 cm. Voeg de radijs, bosui en peen julienne toe aan de mengkom en meng alles goed door.

4

Giet het gezouten water van de kool af en spoel de kool 3 keer goed af met kraanwater. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de kool bij het kruidenmengsel en schep alles goed door.

5

Schep de kimchi op een schaal of bord en bestrooi met de sesamzaadjes. Deze kimchi wordt vers gegeten en wordt ook wel geotjeori genoemd.

bereidingstipJe kunt deze kimchi ook zelf fermenteren, een proces waarbij bacteriën of gisten aan het werk gaan en de smaak van de groenten doen veranderen. Doe in een schone glazen pot met een deksel en laat ca. 1 week op een koele donkere plek staan. Open de pot om de dag, om vrijgekomen gas te laten ontsnappen. De kimchi is tot 1 maand houdbaar in de koelkast.
achtergrondinfoKimchi, ook wel kimjang genoemd, werd ooit opgeslagen in grote aardewerken fermentatievaten – ‘onggi’ – in de grond. Hiermee werd bevriezing tijdens de wintermaanden voorkomen en het fermentatieproces tijdens de zomermaanden vertraagd. Was er geen plek om ze in te graven, dan stonden de vaten bij elkaar op speciale terrassen: de zogenaamde ‘jangdokdae’. Tegenwoordig wordt vaker gebruikgemaakt van speciale kimchi-koelkasten.

Kimchi met gochujang

Kimchi, gefermenteerde groenten, is een belangrijke smaakmaker uit de Koreaanse keuken. Er zijn vele soorten kimchi, van verschillende groenten (kool, wortel en ui) en Koreaanse (gedroogde) pepers zoals gochugaru als hoofdingrediënten.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig