bewaar
Sambal goreng telor van Laura en Erna
Sambal goreng telor van Laura en Erna
bewaar

Sambal goreng telor van Laura en Erna

Sambal goreng telor, eieren en pittige saus, wordt vaak gemaakt als onderdeel van een rijsttafel. Dit is het recept van Laura, die het leerde van haar Indonesische tante Erna.

30 min. bereiden
licht pittig
1waardering

Ingrediënten

6 personen

6

witte scharreleieren

1

middelgrote ui

2 tenen

knoflook

1 stengel

koelverse sereh citroengras

1 el

zonnebloemolie

½ el

sambal oelek

1 tl

gemalen laos

70 g

tomatenpuree in blik

1 tl

kristalsuiker

1

laurierblad

400 ml

kokosmelk

Sambal goreng telor, eieren en pittige saus, wordt vaak gemaakt als onderdeel van een rijsttafel. Dit is het recept van Laura, die het leerde van haar Indonesische tante Erna.

Aan de slag

1

Breng een pan water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze.

2

Snipper ondertussen de ui en snijd de tenen knoflook fijn. Kneus de sereh met het snijgedeelte van een mes.

3

Verwarm de olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur 2 min. Voeg de sambal, laos en tomatenpuree toe en bak ca. 5 min. Voeg de suiker, sereh, het laurierblaadje en de kokosmelk toe en kook in ca. 5 min. tot een dikke saus. Roer regelmatig.

4

Voeg de eieren toe aan de saus en stoof 10 min. op laag vuur. Schep de eieren uit de saus en verwijder de sereh en het laurierblad.

5

Halveer de eieren en leg ze in een schaal, schep de saus erover.

combinatietipMaak Laura en Erna's rijsttafel compleet met rendang, zoetzure komkommer, ketjap tempeh en sambal goreng buncis.
achtergrondinfoFamilierecept AllerHande 4 2022. Laura: ‘Toen ik op mezelf ging wonen in Amsterdam vond ik het leuk om de rijsttafel van tante Erna zelf te maken, maar dan op één bord. Zo kon ik de smaak van vroeger doen herleven zonder dat ik beschikte over een grote keuken en veel tijd. Mijn kleine ‘grote’ rijsttafel bestaat uit 7 gerechten: de allerlekkerste rendang, kokosrijst, sambal goreng telor, tempeh, sajoer boontjes, kroepoek en zoetzure komkommer. Zo’n zuurtje is heel belangrijk in de Indonesische keuken. Ik heb mijn eigen zuur helemaal geperfectioneerd en gebruik een combinatie van sushiazijn en dragonazijn, mirin, laurier, zout en een klein schepje suiker. Nu maak ik Indonesische rijsttafel voor mijn verloofde of als er vrienden komen eten. Vooral bij speciale gelegenheden dus. En als we samenkomen met de familie eten we altijd wel rijsttafel. Voor ons is eten het allermooiste wat er is. Het brengt ons in contact met elkaar.’

Sambal goreng telor van Laura en Erna

Sambal goreng telor, eieren en pittige saus, wordt vaak gemaakt als onderdeel van een rijsttafel. Dit is het recept van Laura, die het leerde van haar Indonesische tante Erna.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig