bewaar
Spanakopita van Michael
Spanakopita van Michael
bewaar

Spanakopita van Michael

Spanakopita: knapperig gebakken filodeeg gevuld met spinazie, venkel, feta en dille. Perfect om mee te nemen, want je kunt 'm ook koud eten.

30 min. bereiden
1 uur oventijd
10 min. wachten
0waarderingen

Ingrediënten

6 personen

1

prei

2

bosuitjes

600 g

verse bladspinazie

2 el

olijfolie mild

15 g

verse dille

200 g

feta

3

witte scharreleieren

50 g

ongezouten roomboter

14 plakken

diepvries roomboterbladerdeeg

1 el

paneermeel

Dit heb je nodig

  • quichevorm (Ø 26 cm)

Spanakopita: knapperig gebakken filodeeg gevuld met spinazie, venkel, feta en dille. Perfect om mee te nemen, want je kunt 'm ook koud eten.

Aan de slag

1

Verwarm de oven met onder- en bovenwarmte voor op 180 °C. Snijd het groen van de prei, dit wordt niet gebruikt. Snijd het witte deel in reepjes van 1 cm en spoel schoon onder koud stromend water. Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de spinazie grof.

2

Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de prei en bosui ca. 4 min. tot glazig, voeg de spinazie in delen toe en bak ca. 6 min. tot het vocht verdampt is.

3

Snijd ondertussen de dille fijn. Doe de groenten in een mengkom en laat 15 min. afkoelen.

4

Verkruimel de feta over de groenten, voeg de dille toe en schep door. Kluts de eieren en voeg toe aan het groente-fetamengsel. Schep goed door. Breng op smaak met (versgemalen zwarte) peper en eventueel zout.

5

Smelt de boter. Vet de quichevorm in met de helft van de boter en bekleed de bodem en zijkanten met 8 plakken (per vorm) ontdooid bladerdeeg, druk de randjes goed aan. Prik er met een vork gaatjes in, bestrooi met het paneermeel en verdeel de vulling erover.

6

Rol de rest van het ontdooide bladerdeeg uit tot een grote plak en leg deze over de vulling. Snijd het overtollige deeg af en druk de randjes goed aan.

7

Bak de spanakopita ca. 1 uur onder in de oven tot goudbruin en knapperig. Haal de spanakopita uit de oven en laat ca. 10 min. afkoelen in de vorm en snijd in gelijke punten.

serveertipHeerlijk met tzatziki of een Griekse salade.
achtergrondinfoFamilierecept AllerHande 4 2022. Michael: 'Ik kom al mijn hele leven in Griekenland, het geboorteland van mijn vader. Vroeger, als we op bezoek gingen bij mijn tante, stond er steevast een spanakopita op tafel. Heerlijk zo’n puntje spinazietaart. Dat aten we als lunch. Zelf bak ik spanakopita als de familie samenkomt of op verjaardagen. Het is makkelijk om ’m groot te maken, zodat veel mensen ervan kunnen eten. Groene salade erbij en uitdelen maar! Je kunt er ook je eigen draai aan geven. Het verschilt per huishouden. Zo heb ik ’m geleerd te maken met bladerdeeg in plaats van filodeeg. En ik heb er ook weleens olijven en chilipeper door gedaan.’

Spanakopita van Michael

Spanakopita: knapperig gebakken filodeeg gevuld met spinazie, venkel, feta en dille. Perfect om mee te nemen, want je kunt 'm ook koud eten.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig