bewaar
Pita falafel met wortelsalade
Pita falafel met wortelsalade
bewaar

Pita falafel met wortelsalade

Falafel komt uit de Levant-regio, ofwel het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. De balletjes bestaan uit grofgepureerde peulvruchten, zoals gedroogde tuinbonen of kikkererwten, met verse kruiden en specerijen.

30 min. bereiden
6 uur 20 min. wachten
10waarderingen

Ingrediënten

4 personen

250 g

gedroogde kikkererwten

1

middelgrote ui

4 tenen

knoflook

½ tl

bakpoeder

½ tl

baksoda

10 g

verse koriander

15 g

verse platte peterselie

1 tl

gemalen komijn

½ tl

korianderpoeder

1 tl

zout

1

citroen

350 g

winterpeen

½ tl

gerookte paprikapoeder

1 krop

babyromainesla

10 g

verse munt

4 el

water

75 g

tahina

4

pitabroodjes

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • vershoudfolie

  • frituurpan

Falafel komt uit de Levant-regio, ofwel het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. De balletjes bestaan uit grofgepureerde peulvruchten, zoals gedroogde tuinbonen of kikkererwten, met verse kruiden en specerijen.

Aan de slag

1

Doe de kikkererwten in een kom met water. Laat minimaal 6 uur weken. Giet af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.

2

Snijd de ui grof. Maal in de keukenmachine de kikkererwten met de ui, tenen knoflook, bakpoeder, baksoda, koriander, de helft van de peterselie, de gemalen koriander en ½ van de gemalen komijn tot een grove puree die aan elkaar plakt (het lijkt op gemalen noten). Breng op smaak met peper en het zout Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 10 min. in de koelkast.

3

Breng een pan water aan de kook, halveer de citroen, pers de vrucht uit en hou de helft van het sap apart. Snijd de rest van de peterselie fijn en rasp de rest van de knoflook. Schil de winterpeen en snijd in dunne schuine plakken van een 1⁄2 cm. Kook de peen in ca. 2 min. beetgaar (blancheren), giet af en spoel onder koud stromend water. Meng de peen met de geraspte knoflook, het sap van een 1⁄2 citroen, de rest van de komijn, paprikapoeder en de rest van de peterselie. Breng op smaak met peper. Dek de peen af met vershoudfolie en laat 10 min. in de koelkast staan. Serveer op kamertemperatuur.

4

Haal de slablaadjes van de krop en snijd in reepjes. Pluk de blaadjes munt van de takjes. Meng het overgebleven citroensap en het water met de tahina tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met peper.

5

Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Vorm met een ijsschep of natte handen balletjes van ca. 4-5 cm van het kikkererwtenmengsel en leg ze op een bord bekleed met bakpapier. Druk de balletjes voorzichtig een beetje plat. Bak de falafel in de hete olie in delen in ca. 4 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

6

Verwarm ondertussen de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze open en vul de pita’s met afwisselend balletjes falafel, sla, de wortelsalade, muntblaadjes en wat tahinasaus. Serveer de rest van de wortelsalade en tahinasaus erbij.

algemeenTahina is heerlijk in zoete en hartige gerechten of in een saladedressing.
achtergrondinfoPer land verschillen de ingrediënten. De balletjes worden gefrituurd en meestal gegeten met pitabrood, hummus en/of tahin en verse ingrediënten.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Pita falafel met wortelsalade

Falafel komt uit de Levant-regio, ofwel het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. De balletjes bestaan uit grofgepureerde peulvruchten, zoals gedroogde tuinbonen of kikkererwten, met verse kruiden en specerijen.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig