bewaar
Gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van Hugo Kennis
Gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van Hugo Kennis
bewaar

Gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van Hugo Kennis

Wist je dat witlof nog lekkerder wordt door 'm te karamelliseren? Hugo Kennis wel; hij maakte er deze gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van.

30 min. bereiden
25 min. oventijd
0waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

citroen

1 kg

vastkokende kriel in de schil

2

rode uien

5

runderchipolata

6 el

milde olijfolie

6 stronken

witlof

40 g

ongezouten roomboter

2 el

fijne kristalsuiker

60 g

Pecorino Romano

15 g

verse basilicum

15 g

verse platte peterselie

1 teen

knoflook

40 g

geroosterde pijnboompitten

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • grote koekenpan met deksel

  • keukenmachine

Wist je dat witlof nog lekkerder wordt door 'm te karamelliseren? Hugo Kennis wel; hij maakte er deze gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Halveer de krieltjes in de lengte. Snijd de rode uien elk in 8 parten en de worstjes elk in vieren.

2

Verdeel de krieltjes, ui en worst over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 1 tl citroenrasp (per 4 personen) en 1 el -sap (per 4 personen) met ⅓ van de olie. Besprenkel de krieltjes, ui en worstjes met de citroenolie en schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout en rooster ca. 25 min. in het midden van de oven. Schep halverwege om.

3

Snijd ondertussen de onderkanten van de stronken witlof en halveer de stronken in de lengte. Verdeel de boter over 2 koekenpannen op middelhoog vuur, laat uitbruisen en leg het witlof er met de snijkant naar beneden in. Bak 1 min. Schep het witlof om, zet het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat het lof 8-10 min. garen, tot je er met een mes gemakkelijk in kunt prikken. Zet het vuur hoog, bestrooi met de suiker en bak nog ca. 2 min. en schep om zodat het witlof rondom karamelliseert. Schenk er eventueel 2 el water (per 4 personen) bij, wanneer de karamel aan de pan blijft plakken.

4

Snijd ondertussen de pecorino in grove stukken. Maal in de keukenmachine de pecorino met het basilicum en de peterselie met de stelen, de knoflook, pijnboompitten, de rest van het citroenrasp- en sap en de rest van de olie tot een grove pesto. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

5

Verdeel de krieltjes, ui en worst over borden en leg er het gekaramelliseerde witlof bij. Verdeel er dotjes pesto over.

variatietipJe kunt ook kiezen voor kant-en-klare groene pesto (bakje 90 g).

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van Hugo Kennis

Wist je dat witlof nog lekkerder wordt door 'm te karamelliseren? Hugo Kennis wel; hij maakte er deze gekarameliseerde witlof met traybake van krieltjes, chipolata en citroenpesto van.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig