bewaar
Kippenfond (basisrecept)
Kippenfond (basisrecept)
bewaar

Kippenfond (basisrecept)

Met kippenfond knal je die gelaagde ramen of stoofpot zo in elkaar. Dit wil je altijd in je vriezer hebben staan! Met dit recept kan ca. 1 liter fond gemaakt worden.

15 min. bereiden
30 min. oventijd
3 uur 45 min. wachten
1waardering

Ingrediënten

1 portie

4

uien

4 stengels

bleekselderij

1

prei

3

winterwortels

2 el

milde olijfolie

1

hele scharrelkip

1 bol

knoflook

1 el

venkelzaad

2 tl

peperkorrels

3

laurierblaadjes

10 g

verse tijm

10 g

verse rozemarijn

6 l

kraanwater

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • grote pan (min. 6 liter)

  • schuimspaan

Met kippenfond knal je die gelaagde ramen of stoofpot zo in elkaar. Dit wil je altijd in je vriezer hebben staan! Met dit recept kan ca. 1 liter fond gemaakt worden.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de uien in kwarten. Snijd de bleekselderij grof. Halveer de prei (niet helemaal door), spoel onder koud stromend water en snijd grof. Snijd de wortel grof. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olie. Leg de kip met de bol knoflook tussen de groenten. Rooster de kip en de groenten ca. 30 min. in de oven.

2

Doe de kip met de knoflook en de groenten in een grote pan. Voeg het venkelzaad, de peperkorrels, laurier, tijm, rozemarijn en het water toe en breng aan de kook.

3

Laat de bouillon 3 uur zachtjes koken. Schep af en toe het naar boven gekomen schuim weg met een schuimspaan.

4

Giet de bouillon af en doe terug in de pan. Bewaar de kip, gooi de groenten weg. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat in ca. 45 min. inkoken tot een derde.

bereidingstipHet vlees van de kip kan je in reepjes plukken en gebruiken in bijvoorbeeld kippensoep, taco’s, op broodjes of door een salade. Goed verpakt in de vriezer blijft de kip 3 maanden goed.
combinatietipVoor een soep heb je vaak wat meer vocht nodig. Je kunt dan gewoon wat water toevoegen aan de fond.
algemeenFond is ingekookte bouillon waardoor die meer smaak en minder vocht heeft dan gewone bouillon. Handig voor een stoofpot of saus die je niet te vloeibaar wilt hebben. je kunt fond invriezen in een ijsblokjesvorm zodat je makkelijk een ‘bouillonblokje’ kunt toevoegen aan gerechten voor extra smaak.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Kippenfond (basisrecept)

Met kippenfond knal je die gelaagde ramen of stoofpot zo in elkaar. Dit wil je altijd in je vriezer hebben staan! Met dit recept kan ca. 1 liter fond gemaakt worden.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig