bewaar
Frikadelpan van Karin Kops-Dupuits
Frikadelpan van Karin Kops-Dupuits
bewaar

Frikadelpan van Karin Kops-Dupuits

Indisch gehaktbrood oftewel frikadel pan! Een ovenschotel op basis van kruimelige aardappelen en gehakt.

30 min. bereiden
45 min. oventijd
10 min. wachten
27waarderingen

Ingrediënten

4 personen

300 g

iets kruimige aardappelen

7 tenen

knoflook

2½

rode uien

4 g

verse selderij

1 el

zonnebloemolie

1 el

sambal badjak

3 el

ketjap manis

500 g

rundergehakt

1

middelgroot ei

1 tl

knoflookpoeder

1 tl

gemalen witte peper

½ tl

gemalen nootmuskaat

4 el

ongezouten roomboter

50 g

paneermeel

½

rode puntpaprika

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  • ovenschaal L: 35 x 22 x 8 cm

Indisch gehaktbrood oftewel frikadel pan! Een ovenschotel op basis van kruimelige aardappelen en gehakt.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de aardappelen schoon en kook ze in 15-20 min. gaar in water met eventueel een beetje zout. Door ze in de schil te koken behouden ze meer smaak en een betere structuur.

2

Snijd ondertussen de tenen knoflook fijn en snijd ⅘ van de rode uien grof. Snijd de selderij fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook, sambal en ⅔ van de ketjap manis (of naar smaak) op laag vuur tot de ui zacht is.

3

Laat de aardappelen ca. 10 min. afkoelen, pel ze en stamp met een pureestamper tot een egale massa.

4

Meng het gehakt met de aardappel en het ui-knoflookmengsel. Voeg het ei, de knoflookpoeder, witte peper, nootmuskaat, selderij en eventueel zout toe naar smaak. Meng tot een smeuïg egaal mengsel.

5

Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal. Trek met de punten van een vork een mooi patroon in de bovenkant.

6

Smelt ¾ van de boter met de rest van de ketjap, bestrijk de bovenkant ermee. Bestrooi ca. 4 cm van de rand van de frikadel met het paneermeel. Snijd de rest van de rode ui in ringen. Snijd de rode paprika in dunne repen of snijd er een hartvorm uit. Stukjes gele en oranje paprika kan ook, wees creatief! Versier het midden van de frikadel met de rode-uiringen en paprika en eventueel een haricot vert als steeltje. Verdeel de rest van de boter in stukjes over de rand met paneermeel.

7

Bak de frikadel in ca. 45 min. gaar. Druk op de bovenkant, als deze stevig aanvoelt, is de frikadel gaar.

achtergrondinfo#bordjevoorjeburen, Allerhande 7 2022, Karin: "samen eten zorgt voortroost en plezier. Ik vind het heerlijk als mensen genieten van mijn gerechten."

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Frikadelpan van Karin Kops-Dupuits

Indisch gehaktbrood oftewel frikadel pan! Een ovenschotel op basis van kruimelige aardappelen en gehakt.

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig