
Baklava
Lekker voor bij de thee: een stukje homemade baklava!
Ingrediënten
16 porties
225 g
diepvries filodeeg
200 g
ongebrande walnoten
2 tl
gemalen kaneel
½ tl
gemalen kruidnagel
80 g
ongezouten roomboter
1
medium handsinaasappel
250 g
kristalsuiker
250 ml
kraanwater
200 ml
vloeibare honing
Dit heb je nodig
keukenmachine
bakkwastje
ovenschaal (15 x 25cm)
vershoudfolie
Aan de slag
Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Doe de walnoten, kaneel en kruidnagel in de keukenmachine en maal grof tot stukjes van maximaal ca 3 mm. Smelt de boter in een steelpan. Snijd 1/3 van alle vellen filodeeg af, in de breedte.
Leg een groot vel deeg in de ingevette vorm en bestrijk met behulp van een bakkwastje de bovenkant met gesmolten boter. Herhaal dit nog 2 keer. Je kunt in plaats van een groot vel ook 2 kleine velletjes deeg gebruiken. Verdeel een kwart van het notenmengsel erover. Dek af met 3 beboterde lagen deeg. Schep weer een kwart van het notenmengsel erop. Herhaal dit proces nog 2 keer en eindig met 3 velletjes beboterde deeg. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C.
Verwijder de folie en snijd met een scherp mes in 16 stukjes. Bak de baklava 60 min. in het midden van de oven. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel. Breng de suiker met het sinaasappelrasp en het water aan de kook. Laat op middelhoog vuur ca. 10 min. inkoken. Roer de honing erdoor. Neem de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Laat de baklava minstens 4 uur staan om de siroop goed in te laten trekken en af te laten koelen.
Baklava
Lekker voor bij de thee: een stukje homemade baklava!

nagerecht
16 porties
265 kcal
20 min. bereiden
280 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Doe de walnoten, kaneel en kruidnagel in de keukenmachine en maal grof tot stukjes van maximaal ca 3 mm. Smelt de boter in een steelpan. Snijd 1/3 van alle vellen filodeeg af, in de breedte.
Leg een groot vel deeg in de ingevette vorm en bestrijk met behulp van een bakkwastje de bovenkant met gesmolten boter. Herhaal dit nog 2 keer. Je kunt in plaats van een groot vel ook 2 kleine velletjes deeg gebruiken. Verdeel een kwart van het notenmengsel erover. Dek af met 3 beboterde lagen deeg. Schep weer een kwart van het notenmengsel erop. Herhaal dit proces nog 2 keer en eindig met 3 velletjes beboterde deeg. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C.
Verwijder de folie en snijd met een scherp mes in 16 stukjes. Bak de baklava 60 min. in het midden van de oven. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel. Breng de suiker met het sinaasappelrasp en het water aan de kook. Laat op middelhoog vuur ca. 10 min. inkoken. Roer de honing erdoor. Neem de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Laat de baklava minstens 4 uur staan om de siroop goed in te laten trekken en af te laten koelen.
Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 16 personen)225 g diepvries filodeeg
200 g ongebrande walnoten
2 tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
80 g ongezouten roomboter
1 medium handsinaasappel
250 g kristalsuiker
250 ml kraanwater
200 ml vloeibare honing
Dit heb je nodig
keukenmachine
bakkwastje
ovenschaal (15 x 25cm)
vershoudfolie