bewaar
Oliebollen gevuld met fruit
Oliebollen gevuld met fruit
bewaar

Oliebollen gevuld met fruit

40 min. bereiden
1 uur wachten
85waarderingen

Ingrediënten

25 porties

250 ml

halfvolle melk

1 zakje

gedroogde gist

1 el

suiker

300 g

bloem + 1 el extra voor de vulling

1

ei

1

friszoete appel (bijv. elstar)

1

sinaasappel

100 g

rozijnen

100 g

krenten

2 el

sukade

2 l

zonnebloemolie

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • keukenthermometer

Aan de slag

1

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk 100 ml melk bij de gist en de suiker in een schaaltje. Laat 5 min. staan tot het begint te schuimen. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Zo vermindert u de kans op klontjes in het beslag. Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en 1 mespunt zout erin. Klop met een garde tot een glad beslag. Snijd de appel in kleine blokjes. Rasp de schil van de sinaasappel. Doe de appel, rozijnen, krenten, sukade en het rasp in een kom. Voeg 1 el bloem toe en schep om. De bloem zorgt ervoor dat de vulling zich verdeelt over de oliebol en niet naar beneden zakt. Schep de vulling luchtig door het beslag. Dek de mengkom af en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.

2

Verhit de olie in een ruime pan of in een frituurpan tot 180 °C. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te bepalen of test de temperatuur aan de hand van een stukje brood. Laat een stukje brood in de olie vallen. Gaat het direct bruisen, dan is de olie op temperatuur. Zakt het stukje brood naar de bodem, dan is de olie nog niet heet genoeg. Wordt het stukje brood meteen donkerbruin, dan is de olie te heet. Doop 2 eetlepels kort in de hete olie. Schep met de lepels ronde hoopjes beslag en laat het beslag voorzichtig in de olie laat zakken. Als u een middelgrote pan gebruikt, bak dan niet meer dan 4 oliebollen tegelijk anders kan de pan overstromen. Keer ze met een schuimspaan zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als u de oliebollen goed bakt, draaien ze bijna vanzelf om. U gebruikt de schuimspaan om de oliebollen het laatste zetje te geven. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.

Oliebollen bakken

Instructievideo - 04:48 min.

Oliebollen gevuld met fruit

Lekker van Albert Heijn: https://static.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig