Appelcake
Appelcake

Appelcake

Vers, gedroogd of tot moes gekookt: appels zijn perfect om cake mee te bakken. Maak eens een ontbijtcake met appelmoes en havermout of bak een boerenappelcake voor bij de koffie. Dit zijn onze favoriete recepten voor appelcake. Bakken maar!

Appelcake maken

Appelcake maken

Ingrediënten

12 porties

250 g

ongezouten roomboter

250 g

fijne kristalsuiker

2 tl

vanille-extract

5

middelgrote eieren

250 g

zelfrijzend bakmeel

½ tl

zout

1

citroen

3

jonagold appels

2 el

rietsuiker

Dit heb je nodig

  • springvorm (Ø 24 cm, ingevet)

  • bakpapier

  • handmixer

  • sateprikker

  1. Verwarm de oven voor op 175° C. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  2. Klop met de handmixer de boter met de suiker en het vanille-extract in ca. 7 min. licht en luchtig. Schraap tussendoor de randen schoon met een pannenlikker. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, klop na elk ei goed door.
  3. Zeef het bakmeel en het zout boven de kom en schep met een spatel door het boter-eimengsel. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en spatel door het beslag.
  4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne parten. Schep het beslag in de springvorm en verdeel de appels erover. Bestrooi met de rietsuiker.
  5. Bak in ca. 55 min. gaar in het midden van de oven. De cake is gaar als de in het midden gestoken satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cake 15 min. afkoelen in de springvorm. Lekker met slagroom of vanille-ijs.