Appelmoes maken
Appelmoes maken

Appelmoes maken

Zelf appelmoes maken is een fluitje van een cent, en eerlijk is eerlijk: vele malen lekkerder dan die uit een pot. Voeg je favoriete specerijen toe, houd ’m grof of pureer ’m helemaal glad, en zet de appelmoes zo helemaal naar jouw hand.

Appelmoes maken

Appelmoes maken

Ingrediënten

4 personen

1 kg

Goudreinette appel

1

citroen

100 ml

water

1 el

kristalsuiker

1 tl

kaneel

  1. Schil de appels, snijd ze elk in 4 parten en haal het klokhuis eruit. Snijd de parten in kleine stukjes. Snijd de citroen doormidden en pers 1 citroenhelft (per 4 personen) uit. Doe de appelstukjes samen met het water, 1 el citroensap (per 4 personen), de suiker en kaneel in een grote pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag, zet de deksel schuin op de pan en laat 15 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Hoe maak je zelf appelmoes?

Hoe maak je zelf appelmoes?

Appelmoes maken is heel eenvoudig. Kies voor een zoetzure appel, zoals Goudreinet, Elstar of Jonagold. Snijd de appels in kleine stukjes en brengt ze aan de kook met wat water, citroensap, suiker en een smaakmaker zoals kaneel. Na ongeveer een kwartier koken heb je een grove appelmoes. Liever een gladde moes? Pureer ’m dan glad met een staafmixer. Ook een goede manier om wat oudere appels mee op te maken!

Wat zijn lekkere variaties voor appelmoes?

Wat zijn lekkere variaties voor appelmoes?

Je kunt een deel van het water in de appelmoes vervangen door bijvoorbeeld peren-, cranberry-, of sinaasappelsap. Met een beetje geraspte gember erbij maak je dan bijvoorbeeld deze appelmoes met sinaasappel en gember. Je zou ook een paar geplette kardemompeulen, een vanillestokje of steranijs kunnen laten meekoken met de appels. Verwijder de specerijen dan vóórdat je de moes pureert. Vervang voor de variatie een deel van de appels door ander fruit, zoals peren of rabarber. De suiker in appelmoes kun je eventueel vervangen door honing.

Hoe bewaar je zelfgemaakte appelmoes?

Hoe bewaar je zelfgemaakte appelmoes?

Zelfgemaakte appelmoes kun je in een brandschone (uitgekookte) pot of luchtdichte bak goed bewaren in de koelkast. Daar blijft de appelmoes ongeveer een week goed, mits je uitsluitend schone lepels gebruikt om de moes uit de pot te scheppen. Je kunt appelmoes ook invriezen. In de vriezer is appelmoes in een goed afgesloten bak of zak 3 maanden houdbaar. Haal de moes de avond voor gebruik uit de vriezer.

Is appelmoes gezond?

Is appelmoes gezond?

Appelmoes is een gezonde keuze, mits je kiest voor de variant zonder toegevoegde suiker. In dat geval staat appelmoes in de Schijf van Vijf. Als je de moes zelf maakt, kun je ervoor kiezen om de suiker weg te laten uit het recept.

Welke appels voor appelmoes?

Welke appels voor appelmoes?

Een lekkere zelfgemaakte appelmoes heeft een goede balans tussen zoet en zuur. Kies daarom ook voor een zoetzure appel, zoals Goudreinet, Elstar of Jonagold.

Hoe maak je appelmoes?

In deze video laten Roos en Joël je zien hoe je snel en makkelijk een lekkere appelmoes kunt maken.

Appelmoes maken:
Schil 1 kilo appels, snij ze elk in 4 stukken en haal het klokhuis eruit. Snij de 4 stukken daarna in kleine stukjes.
Snij 1 citroen doormidden en pers 1 citroenhelft uit. Doe de appelstukjes samen met 100 milliliter water, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel suiker ...

02:56