Aziatische recepten
Aziatische recepten

Aziatische recepten

Azië is een gigantisch werelddeel, met talloze verschillende keukens en smaken. Door deze diversiteit kunnen we niet spreken van Aziatische recepten, maar belichten we een aantal lekkere recepten uit (of geïnspireerd door) verschillende Aziatische landen, zodat je een idee krijgt van de rijke keuze die er is. Waar begint jouw kookreis?

*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet uit specifieke landen in Azië komen, maar hun inspiratie vinden in bepaalde keukens of met gebruik van ingrediënten die in het werelddeel voorkomen.

Nasi goreng maken: zo doe je dat

Nasi goreng maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

1

komkommer

150 ml

natuurazijn

1 el

suiker

½ tl

zout

300 g

pandanrijst

450 ml

water

2

sjalotten

3

rode pepers

3 tenen

knoflook

5 el

zonnebloemolie

6

middelgrote eieren

1½ el

ketjap manis

1½ tl

ketjap asin

2 tl

garnalenpasta in potje

Dit heb je nodig

  • vijzel of kleine keukenmachine

  1. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in de breedte in dunne plakken. Verwarm de azijn met de suiker en de helft van het zout in een pan tot de suiker en zout zijn opgelost, dat duurt ca. 3 min. Neem van het vuur, schep de plakjes komkommer door de warme azijn en laat 1 uur staan. Schep na 30 min. om.
  2. Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Doe de rijst met het water in een pan. De rijst moet een vingertoplengte onder het niveau van het water staan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt zachtjes koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Dat duurt ca. 10 min. Schep de rijst om. Doe een deksel op de pan, liefst met een theedoek ertussen (zo druppelt de stoom die zich tegen de deksel afzet, niet terug in de pan). Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 min. nagaren. Schep nogmaals om. Laat de rijst nu het liefst ten minste 1 uur afkoelen.
  3. Snipper de sjalotten. Snijd de pepers in dunne ringen. Verwijder de zaadjes van de pepers als je van minder pittig houdt. Pel de knoflook. Stamp alles met de rest van het zout in de vijzel tot een grove pap (een boemboe). Verwarm ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe zeker 5 min. onder voortdurend omscheppen aan. Schuif alles naar 1 kant van de wok.
  4. Kluts ⅓ van de eieren en bak ze aan de andere kant van de wok al omscheppend tot net gestold. Voeg de rijst toe en roerbak alles 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. De rijst moet goed warm zijn, licht (en niet vettig) en de korrels enigszins vochtig, maar los en luchtig (niet aangebakken). Breng op smaak met de ketjap manis, ketjap asin en de garnalenpasta. Bak ondertussen in een andere pan met de rest van de eieren de spiegeleieren in de rest van de olie. Breng eventueel op smaak met zout. Serveer de nasi goreng met een spiegelei erop en de zoetzure komkommer erbij. Lekker met kroepoek of emping.
Thaise recepten

Thaise recepten

De Thaise keuken kenmerkt zich door de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Palmsuiker voor zoet, tamarinde of limoen voor zuur, vissaus of kapi (garnalenpasta) voor zout en pepers voor pit. Typische Thaise smaken zijn verder laos (galanga), citroengras en verse kruiden zoals koriander en Thaise basilicum. Een paar iconen uit de Thaise keuken: pad thai, viskoekjes, Thaise curry en soep, zoals tom kha kai en tom kha kung.

Indiase recepten

De Indiase keuken heeft een rijke basis van veel verschillende specerijen: van kurkuma tot fenegriek en van koriander tot komijn en kaneel. Groenten en peulvruchten hebben een hoofdrol: er wordt veel vegetarisch en vegan gegeten. De vegetarische/vegan basis kan worden aangevuld met zuivel zoals yoghurt en verse kaas (paneer), lam, vis en kip. Een van de bekendste gerechten uit India is dahl: een stoof op basis van peulvruchten, vaak linzen.

Indiase recepten
Japans eten

Japans eten

Japans eten heeft vrij neutrale, gebalanceerde smaken. Sojasaus wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten en geserveerd bij sushi. Sushi heeft oorspronkelijk altijd als basis rijst en verse, rauwe vis, hoewel je tegenwoordig ook allerlei verwesterde variaties van het gerecht vindt. Een paar populaire Japanse klassiekers zijn ramen: een rijke bouillon met extra elastische, chewy ramennoedels en verschillende toppings, yakitori: (kip)spiesjes van de houtskoolgrill en okonomiyaki: een hartige pannenkoek.