Borrel
Borrel

Borrel

Zit de 5 al in de klok? Geen betere manier om de dag af te sluiten dan met een goed gevuld glas en dito borrelplank. Met of zonder alcohol, vegetarisch of niet: wat borrelhapjes betreft zijn er mogelijkheden genoeg.

Feestelijke borrelplank met mosterdcrostini

Feestelijke borrelplank met mosterdcrostini

Ingrediënten

6 personen

1

afbak Franse baguette

30 g

ongezouten roomboter

1½ el

grove mosterd

1

fuet

135 g

Taggia olijven

175 g

sweet pepper met verse kaas

180 g

gegrilde artisjok in olie in potje

250 g

oude kaas 48+

90 g

prosciutto crudo

100 g

groentechips

120 g

sardines in olijfolie

Dit heb je nodig

  • grote borrelplank

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de kapjes van de baguette en snijd het brood in 24 plakjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Meng de roomboter met de mosterd en bestrijk de bovenkant van de sneetjes brood er rijkelijk mee. Rooster de plakjes brood in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 15 min. goudbruin en krokant tot crostini. Snijd ondertussen de fuet in plakjes.
  3. Maak de borrelplank. Verdeel de olijven, sweet peppers en artisjok over kommetjes en zet op de plank. Verdeel de oude kaas, prosciutto, fuet, crostini’s, chips en het blikje sardines tussen de kommetjes. Serveer met (kaas)messen, servetten, vorkjes en/of kleine tapasprikkers.
Hoeveel borrelhapjes heb je nodig per persoon?

Hoeveel borrelhapjes heb je nodig per persoon?

Geef je een borrel voorafgaand aan een diner, dan zijn drie tot vijf hapjes per persoon voldoende. Ga je de hele avond door, maak er dan iets meer. Het is natuurlijk ook afhankelijk van wat je precies serveert. Gefrituurde snacks of hapjes met kaas zijn een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld snoepgroenten met dip.

Wat mag niet ontbreken op een borrelplank?

Begin een borrelplank met een basis van knapperig brood, soepstengels en/of crackers, met daarop iets smeerbaars, zoals labneh, hummus of tapenade. Olijven, rauwkost als cherrytomaat, bleekselderij en paprika, en pickles (ingemaakte groenten) zijn een lekker frisse borrelplank-toevoeging. Kaasjes doen het ook altijd goed, maar vullen wel flink. Zet dus geen enórme stukken op tafel als je daarna nog een uitgebreid diner wilt serveren. Dungesneden vleeswaren zoals gedroogde ham, (venkel)salami of een gedroogd worstje zijn ook lekker voor op je borrelplank, net als een blikje sardines van goede kwaliteit. Iets warms als bittergarnituur of kleine loempiaatjes? Goed idee! Je kunt ook kiezen voor een borrelplank in het thema van een bepaald land: een Italiaanse antipasti-plank met olijven, mozzarella en dungesneden ham, een Spaanse plank met aioli, groene pepers en mini-tortilla of een Midden-Oosterse plank met platbrood, hummus en falafel.

Wat mag niet ontbreken op een borrelplank?
Borrelhapjes: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Borrelhapjes: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Meestal kun je overgebleven borrelhapjes het beste weggooien, omdat ze vaak al te lang ongekoeld op tafel hebben gestaan. Dit geldt met name voor (rauwe) vleeswaren en ongepasteuriseerde kazen. Je kunt verspilling voorkomen door niet alles in een keer op tafel te zetten, maar een deel achter te houden in de koelkast. Vul aan zodra de hapjes opraken. Mochten er kleine beetjes (ingemaakte) groenten, vis, vlees(waren) of kaas overblijven die uiteindelijk niet op de borrelplank zijn beland, dan kun je er de volgende dag een lekkere frittata van maken.

Lekker bij de borrel

Nederland oftewel ‘Lowlands’ betekent letterlijk ‘Lage Landen’ - het land dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt. Als pioniers op het water, dreven de ‘Lowlanders’ handel over de hele wereld. Geïnspireerd op deze reizen ontdekt Lowlander de wereld van kruiden, specerijen en fruit en brouwt met deze botanicals de meest smaakvolle bieren (advertorial).

Lekker bij de borrel