Carpaccio
Carpaccio

Carpaccio

Carpaccio is dé ultieme antipasto. Maak dit klassiek Italiaanse gerecht van ossenhaas, met mayonaisedressing en kappertjes of supersmaakvolle olijfolie en citroensap. Variëren met vis of groente kan ook. Hoe eet jij ’m het liefst?

Carpaccio maken

Carpaccio maken

Ingrediënten

4 personen

246 g

AH Excellent greenfields carpaccio met truffelmayonaise

80 g

pijnboompitten

50 g

Parmigiano Reggiano-poeder

80 ml

extra vierge olijfolie

150 g

mascarpone

30 g

rucola

10 g

verse basilicum

1 teen

knoflook

2 el

water

3 el

balsamicoazijn

Dit heb je nodig

  • staafmixer met beker

  1. Voeg het zakje pijnboompitten uit de verpakking van de carpaccio toe aan de pijnboompitten uit het bakje. Verhit een pan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 3 min. al omscheppend goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Meng 2⁄3 van de Parmigiano Reggiano met peper, ⅛ van de olijfolie en eventueel zout door de mascarpone.
  2. Doe de rucola, het basilicum, de knoflook en de pijnboompitten in de hoge beker. Voeg daarbij de rest van de Parmigiano Reggiano, versgemalen peper en ⅜ van de olijfolie toe en mix met een staafmixer tot een pesto. Voeg eventueel het water toe om het iets gladder te maken. Klop de rest van de olijfolie met de balsamicoazijn tot een dressing, breng op smaak met peper.
  3. Schep met 2 lepels een quenelle van de Parmezaanse-kaascrème op het midden van het bord. Verdeel de carpaccio er in mooie roosjes omheen. Bestrooi de kaascrème met de rest van de pijnboompitten. Druppel eerst de rucolapesto en dan de balsamicodressing eromheen. Bestrooi met versgemalen zwarte peper en de Parmezaanse kaas uit het zakje. De dressing uit de verpakking gebruik je niet.
Wat is carpaccio?

Wat is carpaccio?

Carpaccio is een populair koud gerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit zeer dun gesneden plakjes rauw rundvlees en wordt traditioneel als voorgerecht geserveerd met kappertjes en een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus en melk. Buiten Italië is het gerecht vooral populair met een truffelmayonaise of balsamicodressing en een topping van rucola, pijnboompitten en snippers van Parmezaanse kaas. Buon appetito!

Carpaccio, welk vlees?

Voor de klassieke carpaccio wordt rauw rundvlees gebruikt. De bekendste vleessoort voor carpaccio is ossenhaas. Maar naast dit fijne stukje vlees zijn er genoeg alternatieven. Denk aan rosbief of kogelbiefstuk: allebei mals en geschikt om in dunne plakken te snijden. Je krijgt het vlees in mooie dunne plakken door het strak in plasticfolie te verpakken en vervolgens 1 à 2 uur in de diepvries te leggen. Hierdoor wordt het vlees stevig en kun je het extra dun snijden. Liever iets anders dan vlees? Varieer met vis, groente en fruit: met een zalmcarpaccio met dillesaus of een bietencarpaccio met dijonmosterd zet je zo een verrassende twist op tafel!

Carpaccio, welk vlees?
Is carpaccio gezond?

Is carpaccio gezond?

Carpaccio is gezond mits je het gerecht maakt van ossenhaas en je je beperkt tot gezonde toppings. Een gezonde variant maak je door magere, dungesneden plakjes ossenhaas te serveren met wat olijfolie, citroensap en veel rucola. Carpaccio is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Welke dressing bij carpaccio?

Truffelmayonaise, balsamicoazijn, olijfolie en dijonmosterd zijn goede smaakmakers voor een carpaccio. Met een balsamicoazijn dressing geef je het gerecht een lekkere zoetzure bijsmaak. Liever iets pittigers? Probeer dan een dressing met mosterd als basis, zoals in deze carpaccio met dijonmosterd en olijfolie dressing.

Welke dressing bij carpaccio?