Chili con carne
Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne: de rijke, warme en pittige smaken in deze stoof maken dit gerecht tot ultiem comfortfood. Chili con carne komt oorspronkelijk niet uit Mexico, maar uit Amerika, waar het ook wel een bowl o’ red wordt genoemd. En zelfs zónder bonen wordt gemaakt.

Snelle chili maken

Snelle chili maken

Ingrediënten

4 personen

2

middelgrote uien

3 tenen

knoflook

1 el

zonnebloemolie

500 g

rundergehakt

3 el

Mexicaanse kruiden voor bonen

2

rode paprika's

400 g

zwarte bonen in blik

400 g

kidneybonen in blik

800 g

gepelde tomaten in blik

2 el

chipotlepeper in adobosaus in pot

1

rode peper

  1. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt met de bonenkruiden en eventueel zout 5 min. op middelhoog tot hoog vuur bruin. Roer regelmatig.
  2. Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in halve reepjes van ca. een ½ cm breed.
  3. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak 5 min. op middelhoog vuur mee. Roer regelmatig.
  4. Doe ondertussen alle bonen in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
  5. Voeg de tomaten en chipotlepeper toe aan de pan en druk met een houten lepel de tomaten in stukjes. Voeg de bonen toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 25 min. met de deksel op de pan stoven. Roer af en toe.
  6. Verwijder de steelaanzet van de rode peper en snijd het vruchtvlees in ringetjes. Wil je minder pittig? Verwijder dan eerst de zaadlijsten. Breng de chili op smaak met peper en eventueel zout en bestrooi met de peperringen.
Chili con carne uit Texas

Chili con carne uit Texas

Als je chili con carne zoals we het in Nederland maken, in Texas serveert, krijg je waarschijnlijk ruzie. Verschil? Geen bonen, tomaten en gehakt, maar stukjes vlees, pepers en kruiden. Chili is de trots van Texas en sinds 1977 zelfs de official state dish. De precieze oorsprong is onbekend, maar het schijnt al sinds begin 1800 te worden gemaakt. Rond 1880 waren er in San Antonio zelfs chilistands, de eerste ‘foodtrucks’ in Amerika dus. In 1893 werd het gerecht gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling en sindsdien is het populair.

Variaties van chili con carne

In Amerika zijn er per regio verschillende streek-chili’s en worden er ook chili ‘cook off’s’ gehouden, waar deelnemers proberen een zo intens mogelijke smaak te creëren. Bij Allerhande doen we daar natuurlijk graag aan mee! Zo hebben we naast een versie zonder vlees (chili sin carne) ook chili con carne met chorizo voor op de camping en als ovenschotel met tortillachips. Of maak chili eens in een wrap als tacobowl! Voor een echt intense smaak kun je – geloof het of niet – aan je chili con carne ook chocolade en koffie toevoegen.

Variaties van chili con carne
Chili con carne: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Chili con carne: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Chili con carne kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Invriezen? Dat kan! Chili is ingevroren 3 maanden houdbaar. Zorg dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje. Zo kan de chili con carne bij het vriezen uitzetten en barst je bakje niet. Vries de chili in zonder crème fraîche; voeg dit pas toe als je de chili gaat eten. Ontdooien doe je het beste 24 uur van tevoren in de koelkast. Zo blijven de smaak en kwaliteit behouden. Chili opwarmen? Breng al roerend op laag vuur aan de kook en serveer stomend heet.