Dumplings & gyoza
Dumplings & gyoza

Dumplings & gyoza

Als voorgerecht, tijdens het dimsummen of als snack tussendoor. Dumplings en gyoza gaan er op elk moment van de dag wel in. Heb jij ze weleens zelf gemaakt?

Dumplings maken

Dumplings maken

Ingrediënten

24 porties

250 g

tarwebloem

½ tl

zout

175 ml

kokend water

15 g

gember

2 tenen

knoflook

2

salade-ui

450 g

AH Biologisch diepvries rauwe, gepelde garnalen

1 el

maizena

8 el

sojasaus

1 el

droge sherry

½ el

oestersaus

2 tl

sesamolie

½ tl

suiker

Dit heb je nodig

  • vochtige theedoek

  • deegroller

  • stoommandje

  • bakpapier

  1. Meng de bloem met het zout en het net gekookt water. Kneed voorzichtig in 10 min. tot een soepel deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rusten.
  2. Schil en rasp ondertussen de gember fijn. Rasp de knoflook fijn. Snijd de salade-ui zo fijn mogelijk. Houd wat fijngesneden groen achter voor de garnering. Snijd de garnalen heel fijn. Meng de garnalen met de maizena, de gember, knoflook, salade-ui, ¼ van de sojasaus, de sherry, oestersaus, de helft van de sesamolie en de suiker.
  3. Leg een vochtige theedoek klaar. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak er 2 rollen van. Bewaar 1 rol in folie in de koelkast en snijd de andere rol in 12 gelijke stukjes. Rol de stukjes deeg tot balletjes. Bestuif het werkblad en de balletjes deeg royaal met maizena en rol ze flinterdun uit, tot rondjes van ca. Ø 10 cm. Herhaal dit met de andere rol deeg, tot je 24 deegrondjes hebt. Bewaar de deegrondjes die je hebt gemaakt onder de vochtige theedoek.
  4. Leg een stukje bakpapier op de bodem van het stoommandje (of vergiet). Pak 1 dumplingvel en schep in het midden 1,5 tl van het garnalenmengsel. Vouw het dumplingvel om de vulling met plooitjes aan de bovenkant van het buideltje. Knijp het halverwege iets aan, zodat de vulling er net bovenuit komt. Leg de dumpling in het stoommandje. Herhaal dit met alle dumplingvellen totdat de vulling op is. Bestrooi met wat groen van de salade-ui.
  5. Zet het stoommandje op een pan of wok met een laagje bijna kokend water. Zorg dat het mandje het water niet raakt. Stoom de dumplings in delen (afhankelijk van de grootte van het stoommandje) in 7-9 min. gaar. De vulling moet vanbinnen warm zijn en het deeg moet niet meer plakken. Stoom de dumplings niet te lang, dan vallen ze uit elkaar. Haal het mandje van de pan en zet de dumplings voorzichtig op een bord.
  6. Meng ondertussen de rest van de sojasaus met de rest van de sesamolie tot een dip. Serveer de dumplings meteen, met de dip apart erbij.
Wat is het verschil tussen dumplings en gyoza?

Wat is het verschil tussen dumplings en gyoza?

Dumplings is een verzamelnaam voor alle soorten gevuld deeg. Technisch gezien valt ravioli hier ook onder, maar met dumplings wordt meestal een Aziatische variant bedoeld. Die komen in allerlei vormen en maten: gestoomd, gefrituurd, in soep en met verschillende soorten vulling. Gyoza zijn Japanse dumplings, meestal gevuld met varkensvlees, die worden gestoomd en daarna knapperig gebakken in de pan. Gyoza zijn door de Chinezen meegenomen naar Japan, in China heten deze dumplings jiaozi.

Dumplings maken: hoe doe je dat?

Dumplings maken is een eitje door het simpele deeg van tarwebloem, water en een snuf zout, zoals in dit recept voor groentedumplings. Qua vulling kun je er totaal op los variëren: groenten, gehakt en fijngemalen garnalen zijn klassiekers. Of maak je dumplings nog specialer en vul wontons met hoisineend. Breng de vulling op smaak met Aziatische ingrediënten zoals sojasaus, sesamolie, gember, knoflook en/of bosui. Na het vouwen kun je de dumplings gemakkelijk stomen, maar als je geen stoommand of -pan hebt, kun je ze ook gewoon koken.

Dumplings maken: hoe doe je dat?
Gyoza maken: hoe doe je dat?

Gyoza maken: hoe doe je dat?

Gyoza maken? De vellen maak je makkelijk zelf met tarwebloem en water. Met dit recept voor gyoza met nori vrolijk je dat deeg op met een extra ingrediënt. Gyoza-vulling wordt vaak gemaakt van gehakt of garnalen, maar je kunt het ook vegetarisch houden. Er zijn twee manieren om gyoza te bereiden. Bak de gyoza in zonnebloemolie in een koekenpan. Doe vervolgens een scheut water bij de gyoza, doe de deksel op de pan en laat 3 tot 5 minuten stomen. Of kook de gyoza 5 minuten, droog ze af (om spetteren te voorkomen) en bak ze dan knapperig in de koekenpan.