Falafel
Falafel

Falafel

Falafel – je weet wel, die vegetarische kikkererwtballetjes – is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De vegetarische ‘balletjes’ uit het Midden-Oosten werden ooit geïntroduceerd als take away-snack, maar inmiddels toveren we ze met gemak uit eigen keuken.

Falafel recepten

Pita falafel maken: zo doe je dat

Pita falafel maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

250 g

gedroogde kikkererwten

2

rode uien

3 tenen

knoflook

2 tl

sumak

¼ tl

tafelzout

1 tl

bakpoeder

1

komkommer

2

trostomaten

1 krop

babyromainesla

1

citroen

3 el

water

6 el

Souq tahina

800 ml

zonnebloemolie

4

grote pitabroodjes

Dit heb je nodig

  • (kleine) keukenmachine

  1. Doe de kikkererwten in een kom met ruim water. Laat minstens een nacht (8 uur) tot 2 dagen in de koelkast weken. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  2. Snijd de helft van de uien in grove stukken. Pel de tenen knoflook. Snijd de rest van de uien in dunne halve ringen. Doe in een kom en schep om met de sumak en het zout.
  3. Maal in de keukenmachine de kikkererwten met de grofgesneden ui, de tenen knoflook en bakpoeder tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout. Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen.
  4. Snijd de komkommer in schuine plakken van een ½ cm. Snijd de tomaten in dunne plakken. Haal de slablaadjes van de krop.
  5. Halveer de citroen en pers de vrucht uit. Meng 3 el citroensap (per 4 pers.) en het water met de tahina tot een gladde saus. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout.
  6. Verhit de olie in een ruime (frituur)pan tot 180 °C. Vorm met natte handen balletjes ter grootte van een walnoot van het kikkererwtenmengsel (ca. 25 g) en leg ze op een bord. Bak de falafel in de hete olie in delen in ca. 4-5 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  7. Verwarm ondertussen de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze open en vul de pita’s met afwisselend balletjes falafel en tomaat, 1 à 2 blaadjes baby romaine, sumak-ui en wat tahinasaus. Serveer de rest van de tahinasaus erbij.
Wat is falafel?

Wat is falafel?

Falafel is van oorsprong een Arabisch gerecht en bestaat uit gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten en/of andere peulvruchten zoals tuinbonen. Het zou ooit zijn bedacht in Egypte, maar wordt nu voornamelijk in het Midden-Oosten en in Westerse landen zoals Nederland gegeten. Hier bestaan de balletjes meestal uit kikkererwten, die in variaties worden gemengd met smaakmakers als koriander en rode peper. Falafel haal je in een wrap of pitabroodje bij de shoarmatent of vegetarische snackbar. Of je maakt het ‘from scratch’ in eigen keuken.

Is falafel gezond?

Falafel is gezond mits je hem zelf maakt met verantwoorde ingrediënten. Kant-en-klare falafel bevat vaak veel zout en falafel van de snackbar wordt gebakken in frituurvet. Deze varianten zijn daarom niet gezond. Zelf maken is easy: maak een mengsel van kikkererwten of andere peulvruchten, volkorentarwemeel of boekweitmeel, verse smaakmakers, wat citroen en een eitje voor de binding. Bak de falafel – in plaats van in de frituur – in wat olijfolie in de pan of oven.

Is falafel gezond?
Falafel, bewaren, invriezen en opnieuw opwarmen?

Falafel, bewaren, invriezen en opnieuw opwarmen?

Falafel kun je bereid 2 dagen in de koelkast bewaren. Liever invriezen? Falafel is in de vriezer 3 maanden houdbaar. Laat de balletjes voor gebruik in de koelkast ontdooien. Je kunt ze daarna opnieuw opwarmen door ze te bakken in de pan of oven zoals in het oorspronkelijke recept of op de verpakking staat vermeld.