Falafel
Falafel

Falafel

Falafel – je weet wel, die vegetarische kikkererwtballetjes – is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De vegetarische ‘balletjes’ uit het Midden-Oosten werden ooit geïntroduceerd als take away-snack, maar inmiddels toveren we ze met gemak uit eigen keuken.

Pita falafel met wortelsalade

Pita falafel met wortelsalade

Ingrediënten

4 personen

250 g

gedroogde kikkererwten

1

middelgrote ui

4 tenen

knoflook

½ tl

bakpoeder

½ tl

baksoda

10 g

verse koriander

15 g

verse platte peterselie

1 tl

gemalen komijn

½ tl

korianderpoeder

1 tl

zout

1

citroen

350 g

winterpeen

½ tl

gerookte paprikapoeder

1 krop

babyromainesla

10 g

verse munt

4 el

water

75 g

tahina

4

pitabroodjes

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • vershoudfolie

  • frituurpan

  1. Doe de kikkererwten in een kom met water. Laat minimaal 6 uur weken. Giet af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.
  2. Snijd de ui grof. Maal in de keukenmachine de kikkererwten met de ui, tenen knoflook, bakpoeder, baksoda, koriander, de helft van de peterselie, de gemalen koriander en ½ van de gemalen komijn tot een grove puree die aan elkaar plakt (het lijkt op gemalen noten). Breng op smaak met peper en het zout Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 10 min. in de koelkast.
  3. Breng een pan water aan de kook, halveer de citroen, pers de vrucht uit en hou de helft van het sap apart. Snijd de rest van de peterselie fijn en rasp de rest van de knoflook. Schil de winterpeen en snijd in dunne schuine plakken van een 1⁄2 cm. Kook de peen in ca. 2 min. beetgaar (blancheren), giet af en spoel onder koud stromend water. Meng de peen met de geraspte knoflook, het sap van een 1⁄2 citroen, de rest van de komijn, paprikapoeder en de rest van de peterselie. Breng op smaak met peper. Dek de peen af met vershoudfolie en laat 10 min. in de koelkast staan. Serveer op kamertemperatuur.
  4. Haal de slablaadjes van de krop en snijd in reepjes. Pluk de blaadjes munt van de takjes. Meng het overgebleven citroensap en het water met de tahina tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met peper.
  5. Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Vorm met een ijsschep of natte handen balletjes van ca. 4-5 cm van het kikkererwtenmengsel en leg ze op een bord bekleed met bakpapier. Druk de balletjes voorzichtig een beetje plat. Bak de falafel in de hete olie in delen in ca. 4 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Verwarm ondertussen de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze open en vul de pita’s met afwisselend balletjes falafel, sla, de wortelsalade, muntblaadjes en wat tahinasaus. Serveer de rest van de wortelsalade en tahinasaus erbij.
Wat is falafel?

Wat is falafel?

Falafel is van oorsprong een Arabisch gerecht en bestaat uit gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten en/of andere peulvruchten zoals tuinbonen. Het zou ooit zijn bedacht in Egypte, maar wordt nu voornamelijk in het Midden-Oosten en in Westerse landen zoals Nederland gegeten. Hier bestaan de balletjes meestal uit kikkererwten, die in variaties worden gemengd met smaakmakers als koriander en rode peper. Falafel haal je in een wrap of pitabroodje bij de shoarmatent of vegetarische snackbar. Of je maakt het ‘from scratch’ in eigen keuken.

Is falafel gezond?

Falafel is gezond mits je hem zelf maakt met verantwoorde ingrediënten. Kant-en-klare falafel bevat vaak veel zout en falafel van de snackbar wordt gebakken in frituurvet. Deze varianten zijn daarom niet gezond. Zelf maken is easy: maak een mengsel van kikkererwten of andere peulvruchten, volkorentarwemeel of boekweitmeel, verse smaakmakers, wat citroen en een eitje voor de binding. Bak de falafel – in plaats van in de frituur – in wat olijfolie in de pan of oven.

Is falafel gezond?
Falafel, bewaren, invriezen en opnieuw opwarmen?

Falafel, bewaren, invriezen en opnieuw opwarmen?

Falafel kun je bereid 2 dagen in de koelkast bewaren. Liever invriezen? Falafel is in de vriezer 3 maanden houdbaar. Laat de balletjes voor gebruik in de koelkast ontdooien. Je kunt ze daarna opnieuw opwarmen door ze te bakken in de pan of oven zoals in het oorspronkelijke recept of op de verpakking staat vermeld.