Japanse recepten
Japanse recepten

Japanse recepten

Sushi is een welbekend Japans gerecht. En er is nog veel meer lekkers uit de Japanse keuken! Bekijk snel alle Japanse recepten en recepten geïnspireerd op gerechten en smaken uit ‘het land van de rijzende zon’.

Japanse recepten

Vega sushi maki maken: zo doe je dat

Vega sushi maki maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

250 g

sushirijst

3 el

rijstazijn

3 tl

suiker

2 tl

zout

½

AH Biologisch komkommer

1

avocado

2 el

sesamzaad

5

norivellen

2 tl

wasabipasta

100 ml

sojasaus

2 el

sushigember

Dit heb je nodig

  • bamboe sushimatje

  1. Spoel de rijst in een vergiet onder koud stromend water tot dit bijna helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm ondertussen in een pannetje de rijstazijn met de suiker en het zout tot de suiker en het zout zijn opgelost.
  2. Giet de rijst af, schep het azijn-suiker-mengsel er met een houten lepel met luchtige bewegingen doorheen en laat de rijst 10 min. afkoelen. Halveer de komkommer in de lengte en snijd een kwart ervan in 5 lange repen. De rest van de reepjes wordt niet gebruikt.
  3. Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schil en snijd in plakken van een ½ cm. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin het sesamzaad op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin. Laat afkoelen.
  4. Leg een norivel op het werkblad, met de glanzende kant naar beneden. Verdeel met natte handen een kleine handvol rijst gelijkmatig over het vel. Houd de bovenste 2 cm vrij. Bestrooi met wat geroosterde sesam. Verdeel 1 reepje komkommer en 3 plakjes avocado over de gehele breedte.
  5. Rol met behulp van het sushimatje in 1 beweging de onderkant van het norivel over de vulling. Rol door tot het norivel de vulling en rijst helemaal omsluit. Bestrijk de bovenste rand met een vinger met wat water om de norirol dicht te plakken. Herhaal met de andere norivellen.
  6. Snijd de rollen met een nat, scherp mes doormidden. Snijd elke helft in 5 stukken. Serveer met kleine dotjes wasabipasta, sojasaus en sushigember ernaast en eet met stokjes.
Sushi maken

Sushi maken

Sushi is een Japans gerecht op basis van rijst - op smaak gebracht met een mengsel van azijn, suiker en zout - en rauwe vis. Inmiddels is het gerecht sterk verwesterd en worden er wereldwijd talloze variaties gemaakt, die niet allemaal rauwe vis bevatten maar ook bijvoorbeeld komkommer, avocado of gebakken vis. Er zijn verschillende vormen sushi, waarvan de vulling kan variëren. Zo is er ‘nigiri’, een stukje rauwe vis op een met de hand gevormd balletje rijst, ‘maki’, een gevulde rol met nori (zeewier) aan de buitenkant, ‘urumaki’, met juist de rijst aan de buitenkant, en ‘temaki’, een gevuld ‘hoorntje’, ook wel ‘handroll’ genoemd.

Ramen: noedels en soep

Ramen is een noedelsoep op basis van een krachtige bouillon, waarvan talloze versies bestaan. Hoewel veel mensen ramen zien als typisch Japans, werd het gerecht voor het eerst geïntroduceerd in Japan door Chinese immigranten aan het einde van de 19e eeuw. Een kom ramen bestaat uit verschillende, even belangrijke componenten: noedels, toppings, eventueel een smaakvolle olie en ‘tare’ (spreek uit als tah-reh) een mengsel op basis van sojasaus, mirin (Japanse rijstwijn), suiker en soms sake, waarmee de bouillon op smaak wordt gebracht. Elk onderdeel kan verschillen, afhankelijk van de streek en de voorkeuren van de kok. Zo ook de type ramennoedel: golvend of juist plat en wat dikker.

Ramen: noedels en soep
Teriyaki: saus én techniek

Teriyaki: saus én techniek

Teriyaki is een manier van bereiden waarbij gegrilde kip, vis, of groente een glaze krijgen van de smaakmaker tare. In het Westen wordt die techniek gebruikt voor bijvoorbeeld beef teriyaki of zalm teriyaki. Die gerechten worden in Japan niet gegeten. Voor beef of zalm teriyaki bak (of gril) je de vis of het vlees eerst en ‘wentel’ je het vervolgens door de tare. Die tare kun je daarna nog iets inkoken totdat je een stroperige saus hebt, waarmee je het vlees of de vis kunt bestrijken. Er bestaat dus officieel niet zoiets als ‘teriyakisaus’, het is de manier van bereiden die zo heet. ‘Teri’ zou je kunnen vertalen als glanzend, en ‘yaki’ als grillen of bakken.