Köfte
Köfte

Köfte

Köfte, kefte of kafta: allemaal varianten van balletjes of burgertjes van gekruid, gemalen vlees, meestal rund- of lamsvlees, dat vaak wordt gegeten met platbrood en in veel gevallen een saus op yoghurtbasis.

Köfte recepten

Köfte maken: zo doe je dat

Köfte maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

2 el

pimentkorrels

1 el

versgemalen zwarte peper

2 el

gemalen kaneel

1 el

gemalen kruidnagel

1 el

gemalen korianderzaad

½ el

gemalen gember

1 tl

gemalen nootmuskaat

2

middelgrote uien

2 tenen

knoflook

80 g

verse platte peterselie

500 g

rundergehakt

1

middelgroot ei

2 el

tarwebloem

1 tl

gedroogde munt

2 el

milde olijfolie

2

salade-ui

½ el

granaatappelmelasse

4

Souq Libanese broden

Dit heb je nodig

  • vijzel

  • fijne rasp

  • spiesen

  • bakkwast

  • grillpan

  1. Stamp de pimentkorrels zo fijn mogelijk in de vijzel. Meng de piment, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, koriander, gember en nootmuskaat tot een egaal ‘zevenkruiden- mengsel’.
  2. Snipper de uien heel fijn. Rasp de knoflook op de fijne rasp. Snijd de peterselie fijn. Meng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, het ei, de bloem, 30 g van de peterselie (per 4 personen), 2 el (per 4 personen) zevenkruidenmengsel, de munt en naar smaak peper en zout. Kneed alles goed door elkaar.
  3. Verdeel het gehaktmengsel in 8 gelijke porties (per 4 personen). Vouw met vochtige handen elke portie in een worstvorm van ca. 12 cm lang om de spiesen. Bestrijk rondom licht met olijfolie met behulp van de bakkwast.
  4. Verwarm de grillpan op hoog vuur. Gril de kefta’s in 8-10 min. gaar. Keer regelmatig.
  5. Snijd ondertussen de salade-ui in dunne ringen en meng met de rest van de peterselie en de granaatappelmelasse. Scheur het platbrood voorzichtig open en beleg de onderste helften met het peterselie-uimengsel. Verdeel de kefta erover en gebruik de andere helft van het brood om de kefta mee te eten.
Köfte, kafta, kofta, kefta, kefte: wat is het verschil?

Köfte, kafta, kofta, kefta, kefte: wat is het verschil?

Köfte, kafta, kofta, kefta, kefte, keftedákia: het zijn allemaal woorden voor ongeveer hetzelfde gerecht. ‘Gehaktballetjes’ of platte burgertjes van gemalen rund- of lamsvlees die in het Midden-Oosten, Turkije en Griekenland worden gegeten. Zelfs binnen een land kan de naam van het gerecht verschillen. Köfte verschilt zowel in vorm als in maat, en je ziet het vlees zowel op spiesjes als zonder.

Köfte maken: hoe doe je dat?

Voor köfte breng je eerst het gehakt op smaak met zout, peper, gesnipperde ui en specerijen. Dat laatste kan alleen komijn zijn, maar ook een uitgebreider mengsel zoals seven spice. Dat bestaat uit piment, kaneel, kruidnagel, korianderzaad, komijn, zwarte peper en nootmuskaat, maar kan per recept verschillen. Dit mengsel wordt ook wel baharat genoemd. Van het gehakt vorm je afhankelijk van het recept balletjes, burgertjes of langwerpige ‘worstjes’ die je met of zonder spiesje grilt en eet met peterselie, ui en citroen en eventueel een saus en platbrood.

Köfte maken: hoe doe je dat?
Wat eet je bij köfte?

Wat eet je bij köfte?

Vaak wordt er platbrood gegeten bij köfte, net als een saus op basis van volvette yoghurt met knoflook of toum, een dikke saus op basis van knoflook, olie, citroensap en zout. Peterselie zit vaak ín het gerecht, maar wordt er ook vaak bij geserveerd, meestal in combinatie met ui, citroen en soms sumak.