Köfte
Köfte

Köfte

Köfte, kefte of kafta: allemaal varianten van balletjes of burgertjes van gekruid, gemalen vlees, meestal rund- of lamsvlees, dat vaak wordt gegeten met platbrood en in veel gevallen een saus op yoghurtbasis.

Griekse köfta met briam

Griekse köfta met briam

Ingrediënten

4 personen

1

aubergine

1 tl

grof zeezout

1

rode ui

5 tenen

knoflook

1

courgette

1

rode paprika

1

groene paprika

400 g

vastkokende aardappelen

4

trostomaten

10 g

verse oregano

15 g

verse platte peterselie

200 g

passata

1

ui

5 g

verse munt

500 g

rundergehakt

½ tl

chilivlokken

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

  • sateprikkers

  • grillpan

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aubergine in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Bestrooi met het zeezout en leg in een vergiet.
  2. Snijd de rode ui in ringen. Snijd ⅗ knoflook in dunne plakjes. Snijd de courgette in plakken van ca. 1 cm. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in stukken van ca. 4 cm. Schil de aardappelen en snijd in plakken van ca. een ½ cm. Snijd de tomaten in plakken van ca. 1 cm.
  3. Dep de aubergine droog met keuken papier en doe met de andere gesneden groenten in een grote kom. Haal de blaadjes van de takjes oregano en snijd de peterselie fijn. Roer de oregano en de helft van de peterselie met de passata door de groenten. Breng op smaak met peper en eventueel zout en verdeel alles gelijkmatig in de ovenschaal. Bak de briam (Griekse groenten uit de oven) in ca. 1 uur en 30 min. zacht en goudbruin.
  4. Snipper de ui. Snijd de rest van de knoflook fijn. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Doe het gehakt met de ui, knoflook, het komijnzaad en de chilivlokken in een kom en kneed goed. Verdeel in 2 porties per persoon. Kneed voor de köfta de porties in een langwerpige, vorm rondom de satéprikkers. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de köfta in 12 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege.
  5. Bestrooi de köfta met de rest van de peterselie en serveer met de briam.
Köfte, kafta, kofta, kefta, kefte: wat is het verschil?

Köfte, kafta, kofta, kefta, kefte: wat is het verschil?

Köfte, kafta, kofta, kefta, kefte, keftedákia: het zijn allemaal woorden voor ongeveer hetzelfde gerecht. ‘Gehaktballetjes’ of platte burgertjes van gemalen rund- of lamsvlees die in het Midden-Oosten, Turkije en Griekenland worden gegeten. Zelfs binnen een land kan de naam van het gerecht verschillen. Köfte verschilt zowel in vorm als in maat, en je ziet het vlees zowel op spiesjes als zonder.

Köfte maken: hoe doe je dat?

Voor köfte breng je eerst het gehakt op smaak met zout, peper, gesnipperde ui en specerijen. Dat laatste kan alleen komijn zijn, maar ook een uitgebreider mengsel zoals seven spice. Dat bestaat uit piment, kaneel, kruidnagel, korianderzaad, komijn, zwarte peper en nootmuskaat, maar kan per recept verschillen. Dit mengsel wordt ook wel baharat genoemd. Van het gehakt vorm je afhankelijk van het recept balletjes, burgertjes of langwerpige ‘worstjes’ die je met of zonder spiesje grilt en eet met peterselie, ui en citroen en eventueel een saus en platbrood.

Köfte maken: hoe doe je dat?
Wat eet je bij köfte?

Wat eet je bij köfte?

Vaak wordt er platbrood gegeten bij köfte, net als een saus op basis van volvette yoghurt met knoflook of toum, een dikke saus op basis van knoflook, olie, citroensap en zout. Peterselie zit vaak ín het gerecht, maar wordt er ook vaak bij geserveerd, meestal in combinatie met ui, citroen en soms sumak.