Koolhydraatarme recepten
Koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme recepten

Wil je graag minder koolhydraten eten? Dan kan het nog best even zoeken zijn naar de juiste mix op je bord. Wat eet je wel en wat niet? Allerhande helpt je op weg.

Linzensalade met witlof, grapefruit en hazelnoten

Linzensalade met witlof, grapefruit en hazelnoten

Ingrediënten

4 personen

1

citroen

2

rode uien

60 g

hazelnoten

4 stronken

witlof

15 g

verse platte peterselie

800 g

linzen in blik

1

rode grapefruit

1 bosje

radijs

2 el

extra vierge olijfolie

80 g

chavroux frais nature 45+

  1. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de rode uien in halve ringen en meng met de helft van het citroensap. Laat 10 min. marineren.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  3. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof. Halveer de stronken in de lengte, verwijder de harde kern en snijd het witlof in dunne reepjes. Meng de witlof met de rest van het citroensap. Snijd de peterselie fijn.
  4. Doe de linzen in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de grapefruit. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en vang het vocht op.
  5. Snijd het loof van de radijs en maak de radijsjes schoon. Doe het loof en de radijs in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de radijsjes in kwarten.
  6. Meng de linzen met de witlof, rode ui, olie, helft van de peterselie, radijs, het radijsloof, grapefruitsap en citroenrasp. Verdeel de salade over de borden, leg de grapefruit partjes erop en verdeel de geitenkaas erover. Bestrooi met de hazelnoten en rest van de peterselie. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Wat is koolhydraatarm eten?

Wat is koolhydraatarm eten?

Koolhydraatarm eten is een dieet waarbij je let op de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neemt. 'Koolhydraten' is een verzamelnaam voor zetmeel en vezels, en komt van nature voor in bepaalde ingrediënten. Wil je koolhydraatarm/-bewust eten, dan is het belangrijk een bewuste productkeuze te maken in je dieet:

  • Wél, o.a.: groenten & fruit, noten, zaden & pitten, onbewerkt(e) vis, kip & vlees (niet te veel) en ongezoete zuivel
  • In beperkte mate: volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten
  • Zo min mogelijk: aardappelproducten, witte pasta, rijst, mie, producten met toegevoegde suikers (zoals snoep, koek en gebak, frisdranken & sappen)

Koolhydraatarm bij Allerhande

Voor Allerhande ontwikkelen we recepten onder de noemer koolhydraatbewust. De criteria voor deze recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Die gaan uit van een matige koolhydraatbeperking van max 150 gram koolhydraten per dag. Naast het aantal koolhydraten, wordt er ook gelet op de voedingswaardensamenstelling (aantal calorieën, verzadigd vet, vezels en zout), hoeveelheid groente en peulvruchten en op het toegevoegd suikergehalte.

Koolhydraatarm bij Allerhande