Kwarktaart
Kwarktaart

Kwarktaart

Van kwarktaart – het neefje van de cheesecake – bestaan eindeloos veel varianten. Gebakken of no-bake, en afgemaakt met lekker veel verse aardbeien, fruitcompote of juist met sierlijke chocoladekrullen. Ben jij team fruit of team chocola? Bekijk ze allemaal hier!

Kwarktaart recepten

Kwarktaart met aardbeien maken: zo doe je dat

Kwarktaart met aardbeien maken: zo doe je dat

Ingrediënten

9 porties

12 blaadjes

gelatine

200 g

mariabiscuits

100 g

ongezouten roomboter

3 el

kraanwater

500 g

aardbeien

1

perssinaasappel

500 g

magere kwark

200 g

witte basterdsuiker

250 ml

verse slagroom

4 el

aardbeienjam

Dit heb je nodig

  • deegroller

  • keukenmachine

  • springvorm (Ø 24 cm)

  1. Laat in een kom met koud water gelatine ca. 5 minuten weken. Verkruimel de mariabiscuits en doe in een kom. Smelt boter en meng de boter met water door de koekkruimels. Vet de springvorm licht in en verdeel het kruimelmengsel over de bodem en druk goed aan.
  2. Was 300 g aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer in de keukenmachine de aardbeien. Pers de sinaasappel uit en verwarm zachtjes in een pannetje. Knijp de gelatine goed uit en van vuur af al roerend in warme sinaasappelsap oplossen. Laat het mengsel even afkoelen.
  3. Roer in een kom kwark, suiker, sinaasappelmengsel en aardbeienpuree goed door elkaar. Klop in een andere kom slagroom stijf en schep luchtig door het kwarkmengsel. Verdeel het kwarkmengsel over de kruimelbodem in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  4. Laat de kwarktaart in koelkast in ca. 3 uur opstijven. Halveer de rest van de aardbeien en rangschik op de bovenkant van de taart. Verwarm zachtjes in een pannetje de aardbeienjam met water. Bestrijk met een kwastje de aardbeien en kwark rijkelijk met jammengsel.
Basisrecept kwarktaart

Basisrecept kwarktaart

Kies allereerst het type kwarktaart dat je wilt maken: een no-bake of een gebakken kwarktaart. In het eerste geval maak je bijvoorbeeld een bodem van gemalen koekjes met een beetje gesmolten boter om het te laten plakken. Erbovenop verdeel je een mengsel van kwark, eventueel room, suiker en iets om het te laten opstijven, zoals gelatine. Je kunt de taart afmaken met bijvoorbeeld vers fruit, compote of zelfgemaakte fruitgelei. Voor een gebakken kwarktaart maak je de bodem niet apart, maar klop je eierdooiers met suiker, kwark en een beetje bloem voor stevigheid los. Klop de eiwitten in een andere kom stijf en schep het eiwit voorzichtig door het beslag. Dit maakt de kwarktaart luchtiger én zachter.

Kwarktaart versieren: wat kan er allemaal op?

Vers fruit doet het altijd goed op een kwarktaart. Het leukste is dan om een ingrediënt te gebruiken dat ook ín de taart zit. Denk aan verse aardbeien, sierlijke en flinterdunne krullen citroen- of sinaasappelschil of geraspte chocolade. Je kunt ook een (fruit)compote maken als topping van de kwarktaart, zoals bij deze cranberry-kwarktaart. Verder kun je de taart extra mooi versieren met eetbare bloemen, of verse kruiden zoals blaadjes munt of tijm.

Kwarktaart versieren: wat kan er allemaal op?
Kwarktaart invriezen: kan dat?

Kwarktaart invriezen: kan dat?

Een kwarktaart kun je heel goed invriezen. Verpak de taart luchtdicht in een plastic zak of grote bak en vries de taart in. Laat eventuele toppings of garnering achterwege. In de vriezer is een kwarktaart ongeveer 3 maanden houdbaar. Laat hem voordat je de taart wilt eten ontdooien in de koelkast. Het ontdooien duurt afhankelijk van de grootte van de taart 12 tot 24 uur. Zorg er dus voor dat je hem op tijd uit de vriezer haalt. Heb je losse puntjes ingevroren? Die zijn sneller ontdooid.