Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten
Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten

Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten

Een gigantisch gebied met minstens zo veel verschillende keukens en smaken: het is onmogelijk om op één pagina alle Midden- en Zuid-Amerikaanse recepten en landen uit te lichten. Desalniettemin delen we een smakelijke selectie gerechten uit - en geïnspireerd op - dit werelddeel (met een uitstapje naar Tex-Mex).

Quesadilla's

Quesadilla's

Ingrediënten

10 porties

1

middelgrote ui

2 tenen

knoflook

2 el

zonnebloemolie

400 g

kastanjechampignon

15 g

koriander

1 el

chipotlepeper in adobosaus in pot

10

La Morena gele maïstortilla

150 g

geraspte mozzarella

1

verse groene jalapeñopeper

115 g

La Morena Mexican green salsa

Dit heb je nodig

  • koekenpan

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook 5 min. op laag vuur.
  2. Snijd ondertussen de champignons in dunne plakjes en de koriander fijn. Voeg de champignons en chipotle in adobosaus toe aan de ui en knoflook en bak alles in 10 min. op hoog vuur goudbruin. Schep regelmatig om en zorg dat het vocht verdampt. Roer ¾ van de koriander erdoor. Neem uit de pan en houd afgedekt warm. Veeg de pan schoon en laat op het vuur staan.
  3. Verhit beide koekenpannen op matig vuur. Leg in elke pan een tortilla en verwarm 20 sec. Keer en beleg de helft van elke tortilla met 1 el mozzarella, 1 el champignons. en nog 1 el mozzarella en vouw de tortilla’s dubbel. Keer en bak de quesadilla’s 4 min. tot de kaas is gesmolten en de tortilla’s goudbruin zijn. Keer halverwege. Neem uit de pan en houd afgedekt warm onder aluminiumfolie. Maak zo de rest van de quesadilla’s met de rest van de tortilla’s, kaas en champignons. Halveer de quesadilla’s.
  4. Snijd de jalapeñopeper in dunne ringen. Verdeel de quesadilla’s over borden of een schaal, bestrooi met de jalapeño en de rest van de koriander. Serveer met de salsa.
Guacamole: waar komt het vandaan en hoe maak je het?

Guacamole: waar komt het vandaan en hoe maak je het?

Wist je dat de eerste versie van guacamole – dat toen uitsluitend bestond uit geprakte avocado – al rond de 16e eeuw gemaakt werd door de Azteken, die leefden in wat wij nu Mexico noemen? Guacamole is in de basis een dip van geprakte avocado met zout en limoensap. Hieraan worden soms koriander, blokjes tomaat, komijn, gesnipperde rode ui of jalapeño’s toegevoegd. Belangrijk is om guacamole niet te fijn te maken, omdat het lekker is om iets van textuur te behouden: pureer het dus niet met een staafmixer, maar gebruik een vork (of voor grote hoeveelheden een pureestamper) om de avocado’s tot puree te stampen.

Wat zijn arepas?

Arepas, ronde broodjes van maismeel, werden waarschijnlijk al gegeten door de oorspronkelijke bewoners van wat we nu kennen als Venezuela en Colombia. Het broodje wordt in een pan of op een plaat gebakken met weinig olie. De gevulde versie is knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. De versie die belegd wordt, de Colombiaanse, is juist platter en knapperiger. Traditionele Venezolaanse vullingen zijn kip of rundvlees in combinatie met bonen, avocado en witte kaas.

Wat zijn arepas?
Burrito: uit welke keuken komt dit gerecht?

Burrito: uit welke keuken komt dit gerecht?

Een burrito is een bloemtortilla die is gevuld en opgerold. Een gerecht dat een burrito zou kunnen zijn, werd voor het eerst beschreven in 1895 als ‘een opgerolde tortilla die is gevuld met vlees of andere ingrediënten’. Het is echter niet duidelijk of hier een burrito of een enchilada wordt bedoeld. De burrito in zijn huidige vorm komt waarschijnlijk uit Sonora, een regio in Noordwest-Mexico. Deze wordt gevuld met eenvoudige ingrediënten zoals vlees, vis, kaas, bonen, rijst en pepers, maar nooit allemaal tegelijk. Dat is wel het geval in de tex-mexversie van dit gerecht, die royaal gevuld wordt en dient als maaltijd in plaats van als streetfood zoals in Mexico.