Nasi
Nasi

Nasi

Anders dan veel mensen denken, is nasi eerder Indonesisch dan Chinees. De versie van afhaalrestaurants hier is vaak een vernederlandste versie van ‘nasi goreng’, dat gebakken rijst betekent. Maar wist je dat er nog veel meer soorten nasi zijn?

Nasi recepten

Nasi goreng maken: zo doe je dat

Nasi goreng maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

1

komkommer

150 ml

natuurazijn

1 el

suiker

½ tl

zout

300 g

pandanrijst

450 ml

water

2

sjalotten

3

rode pepers

3 tenen

knoflook

5 el

zonnebloemolie

6

middelgrote eieren

1½ el

ketjap manis

1½ tl

ketjap asin

2 tl

garnalenpasta in potje

Dit heb je nodig

  • vijzel of kleine keukenmachine

  1. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in de breedte in dunne plakken. Verwarm de azijn met de suiker en de helft van het zout in een pan tot de suiker en zout zijn opgelost, dat duurt ca. 3 min. Neem van het vuur, schep de plakjes komkommer door de warme azijn en laat 1 uur staan. Schep na 30 min. om.
  2. Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Doe de rijst met het water in een pan. De rijst moet een vingertoplengte onder het niveau van het water staan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt zachtjes koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Dat duurt ca. 10 min. Schep de rijst om. Doe een deksel op de pan, liefst met een theedoek ertussen (zo druppelt de stoom die zich tegen de deksel afzet, niet terug in de pan). Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 min. nagaren. Schep nogmaals om. Laat de rijst nu het liefst ten minste 1 uur afkoelen.
  3. Snipper de sjalotten. Snijd de pepers in dunne ringen. Verwijder de zaadjes van de pepers als je van minder pittig houdt. Pel de knoflook. Stamp alles met de rest van het zout in de vijzel tot een grove pap (een boemboe). Verwarm ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe zeker 5 min. onder voortdurend omscheppen aan. Schuif alles naar 1 kant van de wok.
  4. Kluts ⅓ van de eieren en bak ze aan de andere kant van de wok al omscheppend tot net gestold. Voeg de rijst toe en roerbak alles 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. De rijst moet goed warm zijn, licht (en niet vettig) en de korrels enigszins vochtig, maar los en luchtig (niet aangebakken). Breng op smaak met de ketjap manis, ketjap asin en de garnalenpasta. Bak ondertussen in een andere pan met de rest van de eieren de spiegeleieren in de rest van de olie. Breng eventueel op smaak met zout. Serveer de nasi goreng met een spiegelei erop en de zoetzure komkommer erbij. Lekker met kroepoek of emping.
Wat is nasi?

Wat is nasi?

Nasi goreng is nasi zoals wij die in Nederland kennen, en is Indonesisch voor ‘gebakken (gekookte) rijst’. Voor het beste resultaat kook je de rijst een dag van tevoren, dan is de rijst op de dag van gebruik extra droog. Geen tijd gehad? Spreid net gekookte rijst uit op een schaal en zet die even in de koelkast. Bak de rijst vervolgens met een specerijenmix, waarin bijvoorbeeld komijnzaad, korianderzaad, laos en citroengras zit. Voeg dan wat verse groenten toe die je meebakt, en eventueel wat kip of een ander restje vlees, en je hebt jouw eigen nasi goreng. Lekker met een gebakken eitje erop.

Welke soorten nasi zijn er?

Er zijn wereldwijd verschillende soorten nasi, waarvan de nasi goreng uit Indonesië de bekendste is. Uit datzelfde land komt nasi koening: rijst die geel van kleur is door het gebruik van kurkuma. De Javanen introduceerden hun nasi goreng in Suriname, waar een eigen variant ontstond met trassie, piment en gember. In China bakken ze de rijst met gember, knoflook en sojasaus, en voegen ze er groenten, kip en/of varkensvlees aan toe. In Maleisië is nasi lemak het nationale gerecht: rijst in kokosmelk met pinda’s, ansjovis, ei, komkommer en sambal.

Welke soorten nasi zijn er?
Nasi: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Nasi: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Je kunt nasi in een goed afgesloten bak ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. In een luchtdichte bak of diepvrieszak is nasi in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de nasi te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Opwarmen gaat het beste door de nasi in een koekenpan op laag vuur al omscheppend te verwarmen.