Paella
Paella

Paella

Eén hap paella en je waant je spontaan aan de Costa Brava! Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op risotto. Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon en een portie geduld: que aproveche!

Paella recepten

Paella maken

Paella maken

Ingrediënten

6 personen

1

kippenbouillontablet minder zout

1 liter

kraanwater

380 g

Tasty Tom trostomaat

½ buisje

saffraan

2

middelgrote uien

2 tenen

knoflook

125 g

chorizoworst

2 el

arachideolie

½ el

gerookte-paprikapoeder zoet

300 g

paellarijst

400 g

kipdijfiletreepjes

225 g

diepvries rauwe en ongepelde reuzengarnalen

300 g

snoeppaprika

300 g

diepvries tuinerwten

  1. Doe de bouillontabletten in een pan met het water en breng aan de kook. Halveer de tomaten en rasp ze aan de snijkant op een grove rasp. Je houdt de velletjes over, die worden niet gebruikt. Doe de saffraan in een kommetje en voeg 2 el bouillon (per 4 personen) toe. Snipper de uien, snijd de knoflook fijn en snijd de chorizo in plakjes.
  2. Verhit de olie in een paellapan, wok of hapjespan en bak de ui, knoflook en chorizo met de paprikapoeder 2 min. Voeg de rijst toe en bak 2 min. tot de korrels glazig zijn. Voeg de kip toe en bak 3 min. mee.
  3. Voeg de tomaat, saffraan met bouillon en de rest van de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook de rijst in 20 min. gaar. Roer regelmatig.
  4. Voeg na ongeveer 16 min. de garnalen toe. Snijd de paprika’s in ringen en voeg samen met de tuinerwten toe. Breng opnieuw aan de kook en kook nog 4 min.
Wat is paella?

Wat is paella?

Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, aangevuld met verschillende ingrediënten, die per streek verschillen. Vaak zit in paella kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten. Het gerecht krijgt zijn Spaanse temperament door de toevoeging van cayennepeper.

Wat voor pan gebruik je voor paella?

Om paella te maken, gebruik je een paellapan (hier dankt het gerecht haar naam aan: paella betekent ‘pan’ in het Valenciaans). Dit is een platte, brede pan zonder steel, maar met twee tegenover elkaar liggende oren. Als je geen paellapan hebt, kun je ook een hapjespan of wok gebruiken. Bij de traditionele manier van bereiden stopt men op een gegeven moment met het omscheppen van de rijst. De krokante korst die dan ontstaat, heet ‘socarrat’. Thuis is dit, zeker zonder traditionele paellapan, lastiger te bereiken.

Wat voor pan gebruik je voor paella?
Met welke rijst maak je paella?

Met welke rijst maak je paella?

Voor paella kun je het best dikke, kortkorrelige rijst gebruiken. Echte paellarijst is het lekkerst. Deze rijst neemt veel bouillon en dus smaak op en heeft na het koken een zachte en romige structuur. Je kunt ook risottorijst of gele rijst gebruiken.