Preischotel
Preischotel

Preischotel

Zin in een ovenschotel? Ga voor preischotel! Dat is naast makkelijk te maken ook nog eens budgetproof. Het perfecte comfortfood dus.

Makkelijke preischotel maken

Makkelijke preischotel maken

Ingrediënten

4 personen

1½ el

milde olijfolie

800 g

koelverse gesneden prei

300 g

rundergehakt

1 el

Euroma Hollandse kruiden stoof

900 g

zoete-aardappelpuree

100 g

extra belegen kaas

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 30 cm, ingevet)

  • grove rasp

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit ⅔ van de olie in een koekenpan en bak de prei 10 min op middelhoog vuur. Verhit de rest van de olie in een andere koekenpan en bak het gehakt met de kruiden 8 min. op middelhoog vuur krokant. Meng het gehakt met de prei en verdeel het mengsel over de ovenschaal.
  2. Roer de puree los en verdeel over het gehakt. Rasp de belegen kaas grof over de puree. Bak de ovenschotel in het midden van de oven in 25 min. goudgeel en gaar. Zet de laatste 5 min. de ovengrill aan.
Preischotel maken: hoe doe je dat en welke variaties zijn er?

Preischotel maken: hoe doe je dat en welke variaties zijn er?

Met preischotel kun je alle kanten op. Zo kun je de prei bijvoorbeeld combineren met een koolhydraatrijk product zoals aardappelpuree, aardappelschijfjes of gekookte pasta. Vaak wordt er ook vlees of vis toegevoegd aan een preischotel (maar je kunt dit in een vegetarische variant ook weglaten). Extra lekker: bestrooid met kaas! Doe alle aparte ingrediënten – eventueel voorbereid met extra smaakmakers – samen in een ovenschaal en bak in een voorverwarmde oven.

Koolhydraatbewuste preischotel: kan dat?

Je kunt een koolhydraatbewuste preischotel maken door de aardappel (of andere koolhydraatbron) te vervangen door een koolhydraatbewust alternatief. Vervang (zoete) aardappelpuree of aardappelschijfjes bijvoorbeeld door groentepuree of plakjes groente, zoals wortel of courgette. Zit er pasta in de preischotel? Vervang deze dan door een koolhydraatbewuste variant.

Koolhydraatbewuste preischotel: kan dat?
Preischotel: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?

Preischotel: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?

Preischotel kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de schotel langer bewaren, dan kun je ‘m (in porties) invriezen: in de vriezer is-ie 3 maanden houdbaar. Ontdooi de preischotel een dag voor gebruik door ‘m uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Warm de schotel in ca. 15 minuten weer op in een voorverwarmde oven op 180 °C of in ca. 45 seconden op 850 watt in de magnetron.