Ramadan recepten
Ramadan recepten

Ramadan recepten

Ramadan: dertig dagen vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dus als het buiten donker is, mag er weer worden gegeten en gedronken. En hoewel de ramadan dit jaar anders is dan andere jaren, wensen wij met deze recepten iedereen die aan het vasten is: Ramadan kareem!

*niet alle producten zijn halal verkrijgbaar bij Albert Heijn

Harira maken

Harira maken

Ingrediënten

4 personen

250 g

diepvries tuinbonen

75 g

risottorijst

350 g

kikkererwten in pot

75 g

parelcouscous

1¼ liter

water

15 g

verse selderij

15 g

verse peterselie

15 g

verse koriander

5

trostomaten

2 tl

zout

2 el

milde olijfolie

1 el

gemberpoeder

1 el

ras el hanout

3 el

tarwebloem

135 ml

water

Dit heb je nodig

  • blender of staafmixer

  1. Ontdooi de tuinbonen. Spoel de rijst onder koud stromend water en laat de kikkererwten uitlekken. Breng de rijst, kikkererwten en parelcouscous in een pan met 1.2 liter water (per 4 personen) aan de kook en laat ca. 5 min. koken.
  2. Snijd ondertussen de groene kruiden grof (houd een handje apart voor garnering) en de tomaten in parten. Schep in een blender (of met een staafmixer) en pureer tot een gladde saus. Voeg na de 5 min. kooktijd de tomatensaus, het zout, de olijfolie, gemberpoeder en ras el hanout aan de pan en laat nog 5 min. gaar koken.
  3. Dop ondertussen de ontdooide tuinbonen: knijp de boontjes voorzichtig uit hun vliesje. Voeg de laatste minuut toe en kook mee. Maak ondertussen een tadouira. Doe de bloem in een kom, voeg de rest van het water toe en roer met een garde los tot een papje. Breng verder op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit. Garneer met de achtergehouden kruiden.
Wat zijn lekkere recepten voor iftar?

Wat zijn lekkere recepten voor iftar?

Iftar is de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de ramadan en start meestal met dadels en een glas melk of water. Erna kan een verse smoothie ook verfrissend zijn. Wanneer het tijd is voor een soepje, is harira een optie, maar ook deze yoghurtsoep is een fijn ramadanrecept. Ook lekker voor iftar en de avonduren zijn salades en couscous. Een van onze favoriete couscousrecepten is bijvoorbeeld deze couscous met granaatappel. Nog zin in en plek voor een toetje? Dan mag deze baklava met pistache niet ontbreken. Natuurlijk allemaal met halalproducten.

Iftar in verschillende landen

Voor iftar tijdens de ramadan zijn er in verschillende landen andere tradities. Toch wordt bijna overal gestart met de gebruikelijke dadels met water of melk, onder andere om een niet al te groot beroep op de maag te doen na een dag vasten. Hierna volgen meestal meerdere gerechten of staat de tafel vol met hapjes. Zo zijn in Marokko, afhankelijk van de regio, harira (linzensoep) en chebakia (zoet honingkoekje) gebruikelijk. In Indonesië zul je kolak (gestoofde banaan met palmsuiker en kokos) of een bevroren-fruit-salade voor iftar krijgen. De ramadan sluit af met het driedaagse feest Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest.

Iftar in verschillende landen