Spruitjes recepten
Spruitjes recepten

Spruitjes recepten

Gewokt, gestampt, gegratineerd of roergebakken: met spruitjes kun je alle kanten op. Ook iets maken met deze oer-Hollandse wintergroente? Hieronder hebben we de lekkerste spruitjesrecepten op een rij gezet.

Spruitjes koken

Spruitjes koken

Ingrediënten

4 personen

½ tl

zout

700 g

spruitjes

  1. Breng een ruime pan met water en het zout aan de kook. Snijd ondertussen de harde uiteinden van de spruiten en verwijder de buitenste blaadjes die er niet mooi uitzien.
  2. Doe de spruiten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook de spruiten in 6 min. beetgaar (om bijvoorbeeld nog verder te verwerken) of in 9 min. zacht.
  3. Prik met een vork om de gaarheid te controleren. Giet af. Serveer direct, verwerk verder of spoel de spruiten af onder koud stromend water, zodat ze niet doorgaren.
Hoe lang spruitjes koken?

Hoe lang spruitjes koken?

Laat de spruiten ongeveer 6 tot 9 minuten koken. Breng eerst een ruime pan met water aan de kook. Maak ondertussen de spruiten schoon door het harde uiteinde eraf te snijden en de buitenste blaadjes eraf te pellen. Doe vervolgens in een vergiet en spoel af onder koud water. Check of de groente klaar is door er met een vork in te prikken. Gaat dit met lichte weerstand? Dan zijn ze klaar. Gekookte spruitjes kun je 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer bewaren.

Waar zijn spruitjes goed voor?

Spruitjes zijn echte vitaminebommetjes. Een portie gekookte spruitjes (200 gram per persoon) bevat namelijk 2 keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Hiermee ondersteun je het energieniveau. Daarnaast zijn spruiten ook een bron van vitamine B6, vezels en kalium, plus rijk aan vitamine C, foliumzuur en vitamine K. Kortom: een echte groente waarmee jij je weerstand in de winter een boost geeft. Kom dus maar door met die spruitjes!

Waar zijn spruitjes goed voor?