Recepten met zalm
Recepten met zalm

Recepten met zalm

Misschien wel de meest geliefde vissoort die er is: zalm! Niet zo gek, want zalm zit boordevol gezonde vetten, is fantastisch van smaak en veelzijdig in de keuken. Dit zijn onze favoriete recepten met zalm.

Zalm bereiden

Zalm bereiden

Ingrediënten

4 personen

500 g

verse zalmfilet

1 el

traditionele olijfolie

1 mespunt

venkelzaad

1 mespunt

paprikapoeder

2 takjes

verse platte peterselie

2 takjes

diepvries dille

1

citroen

Dit heb je nodig

  • ovenschaal

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de zalm in de ovenschaal en druppel er olijfolie overheen. Strooi er peper, zout, venkelzaad en paprikapoeder over. Snijd de peterselie en dille fijn (houd 1 takje peterselie achter) en strooi de fijngesneden kruiden over de zalm. Wentel de zalm in alle smaakmakers tot de zalm aan alle kanten bedekt is.
  2. Halveer de citroen. Leg de citroenhelften in de ovenschaal. Laat het geheel 15 min. marineren. Bak de zalm ca. 20 min. in de oven, of tot de zalm net gaar is. Knijp de citroenhelften voorzichtig uit boven de zalm. Doe de zalm over op een mooie serveerschaal.
Hoe bak je zalm met en zonder huid?

Hoe bak je zalm met en zonder huid?

Bestrooi de vis met zout en peper. Bak zalm met huid in een scheutje olie op de huidkant in een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak hem 3 tot 4 minuten, totdat-ie voor twee derde is gegaard, zónder hem te bewegen in de pan. Draai de zalm dan om, draai het vuur uit en gaar de vis zo nog een minuut of 2. Door de warmte van de pan gaart de vis precies genoeg door. Bak zalm zonder huid ongeveer 3 minuten op de zijde waar geen huid heeft gezeten, draai de vis voorzichtig om en bak op laag vuur nog een minuut of 3 op de andere zijde. De binnenkant moet nog glazig zijn, maar de vis mag wel bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt.

Wat is het verschil tussen warm- en koud gerookte zalm?

Bij warm roken wordt zalm gezouten, gedroogd en vervolgens op hoge temperatuur (tussen de 75 en 95 ℃) gerookt. Zo is de vis ook meteen gegaard. Koud gerookte zalm wordt ook eerst gezouten en gedroogd, maar dan op lage temperatuur gerookt (rond de 25 ℃). De vis is door het zouten, drogen en roken niet meer rauw en daardoor langer houdbaar dan verse zalm, maar mogelijk aanwezige bacteriën zoals listeria zijn hiermee niet gedood. Zwangere vrouwen wordt daarom afgeraden om koud gerookte zalm te eten.

Wat is het verschil tussen warm- en koud gerookte zalm?