Rollade
Rollade

Rollade

Met rollade kun je álle kanten op. Gevuld, gekruid of in bladerdeeg: het is een indrukwekkend hoofdgerecht voor een uitgebreid diner of voor de feestdagen. Ga je voor mals vlees of een lekkere vega variant? Aan jou de keuze!

Rollade recepten

Rollade maken

Rollade maken

Ingrediënten

4 personen

30 g

verse platte peterselie

2 tenen

knoflook

1

citroen

600 g

scharrelkipfilet

90 g

parmaham

250 g

ricotta

40 g

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • keukentouw

  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

  • vleesthermometer

  1. Snijd de peterselie en tenen knoflook zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de peterselie, knoflook en 1 ½ tl citroenrasp (per rollade) en breng op smaak met peper (gremolata).
  2. Snijd de kipfilets voorzichtig aan de zijkant in, totdat je ze kunt openklappen zoals een boek. Leg een kipfilet op een snijplank en leg er een stukje vershoudfolie op. Sla met een zwaar voorwerp (zoals een koekenpan) op de kip, totdat deze een dikte heeft van ca. een ½ cm. Herhaal met de rest van de kipfilets.
  3. Leg een groot stuk vershoudfolie op het werkblad. Verdeel de plakjes parmaham hier in de breedte over, zodat je een rechthoek krijgt van ca. 30 x 16 cm. Maak hem niet te breed, zodat je straks genoeg folie over hebt om de rollade in te rollen. Leg de platgeslagen kipfilets op de ham op de folie. Laat ze aansluiten, maar probeer ze niet te veel te laten overlappen. Breng de kip op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel de gremolata en ricotta over de kip. Rol de rollade zo strak mogelijk op met behulp van de vershoudfolie. Draai de zijkanten van de folie strak aan, zodat de rollade rondom dicht zit. Leg de rollade minimaal 4 uur, maar liever een nacht (8 uur), in de koelkast om op te stijven.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder voorzichtig de vershoudfolie. Leg 6 stukjes keukentouw van ca. 20 cm voorzichtig onder de rollade. Begin met een touwtje in het midden en bind de uiteinden vast. Verdeel de rest van de touwtjes over de rest van de rollade.
  6. Leg de rollade in de ovenschaal met de open kant naar boven. Verdeel de boter er in kleine vlokjes omheen. Bak de rollade in het midden van de oven in 50-55 min. gaar. Haal ’m halverwege uit de oven en schep de inmiddels gesmolten boter erover. De rollade is gaar als hij een kerntemperatuur heeft van ca. 70 °C. Snijd de rollade in plakken van ca. 3 cm en sprenkel voor het serveren de gesmolten boter uit de ovenschaal erover.
Wat is een rollade?

Wat is een rollade?

Een rollade is een klassiek vleesgerecht en vooral populair tijdens de feestdagen. Het vlees kan op diverse manieren gevuld en gekruid worden. Daarna wordt het opgerold, waarna het goed bij elkaar wordt gehouden met een touwtje waarin een speciale (rollade)knoop gelegd wordt. Na het braden van de rollade wordt het touwtje verwijderd en het vlees in dunne plakjes gesneden. Het gerecht wordt zowel warm als koud gegeten.

Hoe bereid je een rollade?

De meest gangbare bereiding van een rollade is braden in de pan, gevolgd door afbakken in de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C en verhit 100 gram boter in een ovalen (niet al te grote) braadpan. Bestrooi de rollade met wat peper en zout en braad ’m op hoog vuur in 4 tot 8 minuten bruin. Keer het vlees regelmatig. Zet de braadpan zonder deksel in het midden van de oven. Keer de rollade af en toe, zodat het vlees gelijkmatig gaart, en bedruip elke 20 minuten met braadvet om te voorkomen dat-ie uitdroogt. Neem de rollade na 45 minuten uit de oven en laat ’m 10 minuten onder de deksel rusten.

Hoe bereid je een rollade?
Welke soorten rollade zijn er?

Welke soorten rollade zijn er?

De rollade van varkensvlees is verreweg het populairst, maar ook een rollade van rundvlees, kip of ander gevogelte komt steeds vaker voor. Een lekkere variatie op de klassieke rollade is de rollade Wellington: een ware traktatie verpakt in bladerdeeg. Een keer iets anders? Met deze pompoenrollade zet je een verrassende vegan variant op tafel.

Wanneer is een rollade gaar?

Druk met de bolle kant van een lepel op het vlees. Voelt het vlees stevig aan? Dan is het gaar. Rauw vlees is namelijk zacht en verend. Ook kun je een vleesthermometer gebruiken: steek deze vanaf de bovenkant diagonaal in het dikste deel van de rollade en lees de temperatuur af. Bij varken en kip: 72 °C. Bij rund en lam: 58 °C voor medium rare, 63 °C voor medium en 67 °C voor medium-well. Laat het vlees nadat het uit de oven komt, eventueel afgedekt met aluminiumfolie, 10 tot 30 minuten rusten (afhankelijk van de grootte).

Wanneer is een rollade gaar?