Trifle
Trifle

Trifle

Tijd voor trifle! Een alltime favoriet toetje, oorspronkelijk gemaakt van cake, custard en/of room, en fruit. Met onze tips bouw je thuis de trifle van je dromen, klassiek óf met een twist. Laag op laag, smaak op smaak.

Triflerecepten

Trifle maken

Trifle maken

Ingrediënten

8 personen

4

middelgrote eieren

1

vanillestokje

500 ml

verse slagroom

170 ml

volle melk

240 g

kristalsuiker

65 g

maizena

250 g

diepvries cranberry's

250 g

diepvries kersen

2

laurierbladen

90 ml

water

450 g

roombotercake

50 ml

kirsch

100 g

Sapori amaretti morbidi (amandelkoekjes)

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • hoge glazen schaal (inhoud 2.5 liter)

  • handmixer

  1. Splits de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en bewaar.
  2. Verwarm de helft van de slagroom en de melk met het vanillestokje in een steelpan tot heet, maar laat het niet koken. Zet het vuur uit en laat 10 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.
  3. Klop ondertussen 65 g suiker met de eidooiers, 50 g maizena en een snuf zout tot een egaal mengsel. Giet er een scheutje van de warme room-vanillemelk bij en klop goed met een garde. Giet er al kloppend de rest van de warme room bij. Giet het hele mengsel terug in de steelpan en laat de custard al kloppend op middelhoog vuur dik worden. Dit duurt 5-6 min. De custard is goed als hij aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken. Dreigt de custard te gaan schiften, haal hem dan van het vuur en klop heel stevig met een garde tot het weer egaal is. Roer het vanillemerg erdoor en laat afgedekt met een stukje vershoudfolie direct op de bovenkant 30 min. afkoelen. Dit voorkomt velvorming.
  4. Breng ondertussen de cranberry’s en kersen met de blaadjes laurier en de rest van de suiker en 75 ml water aan de kook in een kleine pan. Laat de cranberry-kersencompote 10 min. zachtjes koken onder regelmatig roeren. Meng de rest van de maizena met de rest van het water en roer erdoor. Plet de cranberry’s en kersen met een houten lepel. Laat het mengsel afkoelen.
  5. Snijd de roombotercake in plakken van ca. 1 cm dik. Besmeer de helft van de plakken met de cranberry-kersencompote. Leg de andere helft van de plakken cake erop. Halveer de belegde plakken cake. Verdeel de cake over de bodem van een trifle-schaal, met de snijkant naar buiten. Begin met de zijkanten en vul dan de binnenkant op. Besprenkel met de kirsch.
  6. Klop de rest van de slagroom in ca. 5 min. net stijf met een handmixer. Giet de afgekoelde custard over de laag cake. Verdeel er de rest van de cranberry-kersencompote over. Schep de geklopte slagroom erop en verdeel gelijkmatig. Verkruimel de amandelkoekjes erboven.