Voorgerechten kerst
Voorgerechten kerst

Voorgerechten kerst

Van echte klassiekers tot nieuwe ontdekkingen: onze favoriete kerstvoorgerechten zijn stuk voor stuk om van te houden. En zo veel mogelijk van tevoren te bereiden, zodat je niet het hele kerstdiner in de keuken staat.

Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing

Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing

Ingrediënten

4 personen

500 g

Gieser Wildeman stoofpeer

½

sinaasappel

300 ml

port ruby

215 ml

water

100 g

rietsuiker

1

kaneelstokje

4

kruidnagels

100 g

bloem

½ tl

zout

2 el

venkelzaad

5 el

milde olijfolie

1 el

balsamicoazijn

25 g

rucola

Dit heb je nodig

  • dunschiller

  • bakpapier

  • bakkwastje

  1. Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Schil met de dunschiller de oranje schil van de halve sinaasappel.
  2. Breng de port met de sinaasappelschil, 150 ml water, de rietsuiker, het kaneelstokje en de kruidnagels aan de kook. Zet de peren in het portmengsel, zet het vuur laag en laat de peren in 35 min. gaar worden. Zet het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht 1 uur helemaal afkoelen.
  3. Maak ondertussen de crackers. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het zout en het venkelzaad. Giet er 1 el olie bij en de rest van het water en roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog blijft.
  4. Bestuif je werkblad met veel bloem. Rol het stuk deeg uit tot een zo dun mogelijke lap van 35 x 30 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van het deeg met behulp van het bakkwastje licht met ½ el olie. Prik het deeg helemaal in met een vork. Bak in het midden van de oven in ca. 20 min. lichtbruin en knapperig. Laat van de bakplaat af helemaal afkoelen en breek de reuzencracker in grote schotsen.
  5. Meng ondertussen de rest van de olie met de balsamicoazijn en 1 el stoofvocht van de peren in een grote kom tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Snijd de peren met een scherp mes in de breedte in flinterdunne plakjes. Besprenkel met de helft van de dressing.
  7. Verdeel de plakjes peer dakpansgewijs over 4 borden. Verdeel de rucola erover. Besprenkel met de rest van de dressing. Serveer met een stuk van de cracker.