Eten invriezen: 5 handige tips

Het invriezen van je eten is een koud kunstje met deze vijf handige tips. Hoe je het beste je eten in kan vriezen en waar je rekening mee moet houden, dat lees je namelijk hier. Wist je dat de meeste producten twee tot drie maanden in te vriezen zijn? Door kliekjes en rijpe producten in te vriezen gooi je minder weg. Dit helpt je op weg met besparen!

1. Schrijf de invriesdatum op je producten en kliekjes

Over het algemeen kan je eten ongeveer drie maanden invriezen. Er zijn hier wel een aantal uitzonderingen op. Brood is zo’n uitzondering op deze vuistregel. Je kan brood namelijk slechts een maand invriezen. Daarentegen kan je groente en fruit tot wel een jaar in je vriezer bewaren. Bij vlees verschilt de houdbaarheid, maar alleen varkensvlees is 2 maanden houdbaar. Bij andere vleessoorten zit je met 3 maanden gebakken, of in dit geval ingevroren.

Met al deze verschillende data is het zelf bijhouden van de datum handig om te doen. Je kan bijvoorbeeld kleine stickertjes op de verpakkingen van de voeding plakken. Hierop schrijf je dan de invriesdatum met pen. Als je diepvrieszakjes gebruikt, dan kan je ook gewoon op het zakje met stift de datum schrijven. Een andere oplossing is om een gekleurde stickers te gebruiken voor een bepaalde maand. Zo weet je ook ongeveer hoe lang iets al in je vriezer ligt en wordt het ook nog eens een kleurrijke verzameling.

2. Laat je eten eerst even afkoelen

Het is wel heel makkelijk, heerlijk koken voor meerdere dagen en gelijk de kliekjes de vriezer in. Alleen dit is toch niet helemaal de bedoeling. Als je een warm bakje of zakje in de vriezer stopt, dan kan het voorkomen dat de andere producten iets ontdooien. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarnaast wordt ijsvorming door de hogere temperatuur gestimuleerd. Dan gaat de smaak van je gerecht of product achteruit.

3. Probeer niet álles in te vriezen

Dat kliekjes, brood en vlees in de vriezer bewaard kunnen worden is geen geheim. Er zijn daarnaast nog veel meer producten om in te vriezen, maar ook een zeker een aantal dont’s. Een goed voorbeeld daarvan is melk. Bij het invriezen van melk kunnen er namelijk klontjes ontstaan. Daarnaast zijn krokante gerechten en producten ook beter af buiten de vriezer. Om die crunchy bite niet te verliezen, wordt het afgeraden om dit soort producten in te vriezen.

4. Eten ontdooien doe je in de koelkast

Haastige spoed is zelden goed, dat geldt ook voor het ontdooien. De veiligste manier om je ingevroren producten of kliekjes te ontdooien is in de koelkast. Zo stijgt de temperatuur geleidelijk en zal het product nooit warmer worden dan de temperatuur in je koelkast. Een andere methode is het laten ontdooien in koud water. Dit kost wel iets meer aandacht aangezien je het koude water wel soms even moet vervangen. Het ontdooien in de magnetron wordt over het algemeen afgeraden. Hierbij wordt de smaak slechter en krijgen bacteriën de kans om te groeien. Je ingevroren fruit heel kort in de magnetron opwarmen kan daarentegen geen kwaad.

5. Stel de optimale temperatuur van je vriezer in

Het is belangrijk om je vriezer op de juiste temperatuur in te stellen om de producten goed te bewaren. Bij een temperatuur van -18 °C behouden de producten hun voedingswaarden het best. Waarom de vriezer dan niet kouder hoeft dan 18 graden? Dat is omdat een lagere temperatuur ingevroren eten niet nóg langer conserveert. Zo hoef je de vriezer niet kouder dan -18 graden te zetten en bespaar je ook nog eens wat energie.

Meer lezen?

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Een goed en effectief boodschappenlijstje maken is niet altijd eenvoudig. Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje

Lees meer over het perfecte boodschappenlijstje
Voedselverspilling tegengaan

Zo doe je dat. Minder voedsel verspillen

Door minder voedsel te verspillen kunnen we in Nederland zo’n 34 kilo per persoon per jaar besparen.Benieuwd hoe jij minder voedsel kan verspillen? We delen een aantal tips met je!

Lees meer over voedselverspilling

Duurzamer eten met vega(n) producten?

Wil je vaker voor groente kiezen, als basis van je maaltijd? Of zin in iets nieuws? We helpen je graag bij het vinden van de juiste producten.

Ontdek het vega(n) assortiment