8 tips om goedkoop boodschappen te doen

Tanken, nieuwe kleding kopen, boodschappen doen en natúúrlijk de energierekening. Het is allemaal een stuk duurder geworden. Ook je boodschappen in de supermarkt kunnen wekelijks een behoorlijke hap uit je budget nemen, zeker als je gezond wilt eten en producten van goede kwaliteit in huis wilt halen. Dat begrijpen we als geen ander. Daarom geven we je graag 7 tips waarmee jij goedkoop je boodschappen kan doen.

1. Stel een budget vast en hou je daaraan

Het klinkt eenvoudiger dan het is: een budget vaststellen en je daaraan houden. Maar het is de enige manier waarop je de kosten voor je boodschappen goed kan controleren. Reserveer per week of maand een realistisch bedrag voor de boodschappen en ga hier zo min mogelijk overheen. Ga je er wel overheen? Noteer hoe dit komt en kijk of je op een later moment kan besparen.

2. Maak een weekmenu

Als je voor jezelf een budget hebt bepaald is het handig om een weekmenu te maken. Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Het komt erop neer dat je voor het begin van elke nieuwe week 7 verschillende maaltijden opschrijft en vervolgens gericht boodschappen gaat doen. Zo voorkomen je dat je te veel eten koopt en dingen weg moet gooien. Wil je inspiratie op doen? Bekijk onze budgetrecepten of 1x koken en 2x eten recepten.

3. Hou je aan je boodschappenlijstje

We kennen het allemaal: je staat met een brullende maag in de supermarkt en stopt je mandje vol met producten die er lekker uitzien. Of je doet online boodschappen met de kinderen en ze klikken allerlei snoepgoed in de mand. Terwijl je dat natuurlijk niet nodig hebt! De gouden tip? Hou je aan je boodschappenlijstje. Maak deze op papier of digitaal (met de AH App!) en wijk er niet vanaf. Als je eenmaal in de week alle boodschappen inslaat zal je minder vaak verleid worden. Kleine moeite, groot voordeel. Hulp nodig bij het maken van een boodschappenlijstje? We hebben een boodschappenlijst stappenplan voor je gemaakt.

4. Kies voor het goedkopere assortiment

Kies altijd voor het AH huismerk of voor Prijsfavorieten. Bij Albert Heijn hebben we een groot assortiment. Om daar als Prijsfavoriet uit te komen, lukt je niet zomaar. Alleen producten van topkwaliteit met een altijd lage prijs halen de selectie. Zo gaat goedkoop boodschappen doen een stuk makkelijker.

5: Koop groente en fruit uit het seizoen

Probeer altijd zoveel mogelijk verse groente en fruit te kopen die in het seizoen zijn. Deze groente en fruitstukken zijn namelijk in deze periode een stuk goedkoper. Zo is het ‘pompoen seizoen’ in oktober en is boerenkool het goedkoopste in januari. Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Buiten deze periode kun je ook zeker asperges kopen, maar deze worden geïmporteerd uit de landen als Peru of Bolivia en zullen dan een stuk duurder zijn. Meer weten? Bekijk alles over seizoensgroente en fruit hier.

6. Gebruik je vriezer!

Is het gehakt in de aanbieding? Koop dan meer dan je nodig hebt en vries de rest in! Met je diepvriezer kan je producten heel lang bewaren terwijl ze toch lekker vers blijven. Groente, vlees en sommige soorten fruit zijn allemaal producten die je kan invriezen. Ook je leftovers van een maaltijd kan je prima invriezen. Zo wordt je wekelijkse boodschappenlijstje korter en heb je bij elk bezoekje aan de supermarkt wat extra voordeel. Mooi toch?

7. Koop aanbiedingen

Aanbiedingen kunnen de kosten voor je boodschappen enorm verlagen. Met name als het producten zijn die je toch al nodig had. Als je een persoonlijke Bonuskaart aanvraagt, ontvang je ook nog persoonlijk bonuskorting op artikelen die jij vaak koopt. En wist je dat je in de AH app al vrijdag de aanbiedingen van de week daarop kan zien? Dat is voordelig plannen!

8. Bespaar tijd met de AH app

Bespaar niet alleen geld, maar ook tijd bij het doen van je boodschappen. Want je weet wat ze zeggen: tijd is geld. Met behulp van de AH app kan je met meer dan 17.000 Allerhande recepten makkelijk van te voren een boodschappenlijstje maken. Vervolgens kan je met de zelfscanner sneller door de winkel. Gewoon met je smartphone. Daarnaast heb je ook gelijk alle (persoonlijke) Bonusaanbiedingen en je Bonuskaart bij de hand. En niet te vergeten: via de AH app kan je gemakkelijk koopzegels sparen. Zo verdien je ook nog op je boodschappen. Dat is een win-win-win!

Meer lezen?

Ingevroren groente

Eten invriezen: 5 handige tips

Het invriezen van je eten is een koud kunstje met deze vijf handige tips. Hoe je het beste je eten in kan vriezen en waar je rekening mee moet houden, dat lees je namelijk hier.

Meer lezen over eten invriezen
Boodschappentas met groente en fruit

In 6 stappen goedkoop en gezond eten

Goedkoop en gezond eten lastig? Dat hoeft helemaal niet! Als je maar slim koopt en kookt. Met dit stappenplan helpen we je om goedkoop en gezond te eten.

Lees meer over goedkoop en gezond eten

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje waarmee je efficiënt boodschappen kan doen, voedselverspilling beperkt én geld kan besparen.

Lees meer over je perfecte boodschappenlijstje